Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckorna är för många – säkerheten ska förbättras

/
  • SÄKRARE FABRIK. Nu införs ett nytt säkerhetsarbete i Skutskärsfabriken som ska minska olyckorna. Dessutom har det införts striktare restriktioner för vilka fordon som får köra in på industriområdet efter att det har inträffat en del stölder.
  • SKA BLI BÄTTRE. Lars Andersen, arbetsmiljö- och säkerhetschef för Stora Enso i Skutskär, är inte nöjd med säkerhetsarbetet. ”Har vi 15 olycksfall kan jag inte säga att den är bra. Jag kan heller inte säga att den är bra om den ligger på fem per år. Den måste vara på noll” säger Andersen.

Olyckorna ökade markant i Skutskärsfabriken förra året.

Nu ska olycksfallen ner till noll.

Ledningen har sneglat på ett pappersbruk i Brasilien som inte haft en olycka på tre år.

– Vi brukar ha fem till sju olycksfall per år, under 2010 hade vi 15 olyckor som resulterade i en sjukskrivning, säger Lars Andersen, arbetsmiljö- och säkerhetschef i fabriken.

Annons

Varför olyckorna ökade under 2010 har han inget svar på. I stället fokuserar han på att minimera olyckorna i fabriken.

– Vi ska ha ner olycksfallen till noll. Det kommer att ta tid, men vi är övertygade om att det är möjligt, säger Lars Andersen.

Han har varit på studiebesök i Stora Ensos pappersbruk i Brasilien där de inte haft ett enda olycksfall under tre år som lett till en sjukskrivning.

Andersen hade en förutfattad mening om att det berodde på att de anställda inte hade råd att vara hemma. Men det visade sig vara helt fel.

– Försäkringssystemet står för 75 procent av ersättningen och Stora Enso skjuter till med ytterligare 25 procent. De har ingen karensdag och får 100 procent ersättning från första dagen, säger Andersen.

I stället visade det sig att de hade ett beteendebaserat säkerhetsarbete som varit lyckosamt. Då rapporterar de anställda in saker de ser efter att ha diskuterat med berörd medarbetare.
Det tas även tid för genomgång vid varje skift för att säkerställa rutiner. Dessutom får de anställda ett utvecklingssamtal med fokus på säkerhet.

Vill känna till riskerna

Nu vill Andersen sjösätta en omarbetat variant i Skutskärsfabriken med start i maj i år.
– Vi har ganska många rapporter om tillbud och det är bra. Vi vill ju ha reda på riskerna innan olyckorna inträffar, säger Andersen.

Redan i januari infördes städronder i fabriken. Varje vecka besöker en grupp med säkerhets-, arbetsmiljö- och brandkunnande de olika avdelningarna.

De observerar och tar bilder på arbetsmiljörisker, exempelvis slangar som ligger olämpligt och damm i fläktar. Därefter skriver de en rapport som lämnas ut till avdelningen.

Efter sex veckor görs en ny rond för att kontrollera om bristerna är åtgärdade och om nya brister uppkommit.

– Vi vill att alla som jobbar här kommer hem friska och krya efter arbetsdagens slut, säger Lars Andersen.

Mer läsning

Annons