Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

On the road i USA

/
 • UTSIKT. Palo Duro Canyon är den näst största i landet. Mot en bergvägg finns en amfiteater som visar ett drama om Texas.
 • ON THE ROAD. Kim Wahlman åker med sin far Sewed och storebror Andreas i bil genom USA. Resan har gått via New York och Texas och nu är de framme i Arizona.
 • NÄRMARE MOLNEN. Utsikten från Empire State building, strax innan                         ovädret slog till.

Resan tvärs igenom USA, från New York till Los Angeles, hade planerats i drygt ett år och är en avslutningsresa på vårt sista sommarlov tillsammans innan arbetslivet drar igång. Varför då inte slå på stort?

Här kommer första delen av tre i en artikelserie där Sewed, Andreas och Kim Wahlman tillbringar 45 dagar i USA. I juni skrev Arbetarbladet om dem när de fortfarande var i Sverige.

Annons

Sex veckor genom USA med min far Sewed och min lillebror Andreas låg framför oss när vi efter drygt nio timmar på flyget landade i USA:s största stad, New York.

När taxin till hotellet åkte in i själva staden såg vi en horisont med skyskrapor som ingen bild eller ord kan beskriva. New York är enormt. Att bara se det på avstånd är en upplevelse, att sedan åka in i denna kittel av smakupplevelser, shopping, människor och skyskrapor är helt fantastiskt, speciellt för oss tre som kommer från urskogen i norra Uppland.

Vårt hotell låg på Times Square, mitt i smeten. Första dagen blev lugn, dagarna efter låg guidade turer runt hela Manhattan på schemat med hop-on-hop-off- bussar. Under 48 timmar får man åka hur många turer som helst mellan hållplatser som ofta ligger nära någon turistattraktion, känd byggnad eller gata. New Yorks högsta byggnad Empire State Building blev ett stopp för oss.

86 våningar upp och sedan var det bara att beskåda denna stora stad i all sin prakt, och man såg ta mig tusan allt. När vi stod där och begrundade staden såg vi ett oväder komma in med mörka moln. Till slut syntes blixtar framför oss. Innan ovädret var över oss skyndade vi då ner till fast mark.

Efter att vi tröttnat på sevärdheter i staden var det dags för oss att hämta hyrbilen och börja den verkliga resan ut i ovisshetens USA. Många hundra mil låg framför oss på resan mot Los Angeles. Första stoppet var ett motell strax utanför Washington. USA är proppfullt med motell och dessutom är det mycket bra skyltat. Och resan blir mycket roligare om man bara åker mot en stad och ser vad som finns där.

Lite trötta på storstäder styrde vi bilen mot Apachebergen för att åka längs med Blue Ridge Parkway som är en mycket vacker väg efter berget. Högsta punkten som går att nå med bil är på cirka 6‑000 fot (knappt 2 000 meter) och utsikten är fantastisk. Vid slutet av vägen kommer man till Cherokee-indianernas reservat där det finns en indianby och ett museum som vi besökte.

Sedan var det dags att fira midsommar, och hur gör man det som svensk i USA? Jo, man köper kex, ost, skinka och alla sorters inhemsk öl man kan hitta. Sen går man ut till poolen vid motellet, dricker upp ölen och somnar i den 30-gradiga värmen. Följande dagar reste vi genom Oklahoma och gick på några museer, innan vi hamnade i Amarillo i norra Texas.

Men resan dit var inte det lättaste då vår GPS slutade fungera mitt på den amerikanska prärien någonstans på Route 66. Tyvärr blev vi då tvungna att köra av Route 66, eftersom den vägen är dåligt skyltad och bara finns kvar i små fragment som dessutom är i rätt dåligt skick. I‑stället tog vi den vanliga motorvägen till Amarillo, en mysig stad med mycket att göra i.

Där åt vi en äkta texan stek (stor jäkel) och sköt med riktiga pistoler hos Amarillo Gunslingers. Givetvis tävlade vi om vem som var sämst, straffet var att köpa ett sexpack öl till vinnarna. Så klart var det jag som förlorade.

I Amarillo finns även Palo Duro Canyon som är landets näst största kanjon med mycket vackra vandringsleder. I dalen finns även en amfiteater, vackert belägen mot bergssidan, där ett musikaliskt drama om Texas utspelas. Föreställningen avslutades med ett gigantiskt fyrverkeri som var ren poesi för ögonen.

Nästa stat var New Mexiko och den vackra staden Albuquerque. Där hittade vi landets största skallerormsmuseum med några riktigt stora ormar.

28 juni var vi i Flagstaff, Arizona och hade varit på vägen i drygt två veckor. Framför oss låg Grand Canyon, Las Vegas och mycket mer.

Eftersom vi ligger före vår tidsplanering vet vi egentligen inte var vi hamnar.

Men något som är säkert är att det finns saker överallt att göra i detta land och resten av resan kommer att bli mer än spännande.

Mer läsning

Annons