Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordningsvakter har skapat lugn vid vaccinering

/
  • GÅR BRA. Eva Hammarin tycker att vaccinationen i Älvkarleby kommun flyter på bra – trots köer och brist på vaccin. ”Folk kan vara lugna, alla får sin spruta,” säger Eva Hammarin.

Hittills har 2 500 personer vaccinerats mot svininfluensa i Älvkarleby kommun. Frivilliga ordningsvakter har skapat lugn i köerna.

Annons

Landstinget i Uppsala län har kritiserats för sin organisation vid massvaccinationerna. I Tierp, som är en dubbelt så stor kommun som Älvkarleby, har vaccinationerna skett på ett ställe. Där har det stundtals varit en hotfull stämning på grund av de långa köerna.

Tre ställen

Eva Hammarin har valt att ha tre vaccinationsplatser; Östangård i Älvkarleby, Tallmon och Skutskärs vårdcentral. Vid samtliga platser finns en läkare tillgänglig.

– Det har varit bra eftersom det har varit några incidenter, säger Eva Hammarin, chef för vårdcentralen i Skutskär.

Hon tycker att vaccinationerna av riskgrupperna och vårdpersonal har flutit på bra. Däremot blev det smått kaotiskt när barnfamiljerna skulle börja vaccineras förra veckan. Det blev rusning till vårdcentralen. Bristen på vaccin gjorde att flera köade förgäves.

Frivilliga ordningsvakter

Hammarin har tagit in frivilliga personer som ordningsvakter för att skapa ett lugn i köerna och se till att parkeringen vid vårdcentralen inte blir överfylld och hindrar akuta transporter.

– Utan dem skulle det inte ha flutit på så bra som det har gjort. De gör ett otroligt jobb. Visst blir det missar, men folk måste ha en förståelse att de måste köa. Vi kan inte ta in så många i taget och sedan måste personerna stanna kvar en stund för att se om de reagerar på vaccinet, förklarar Hammarin.

Hon betonar att det är den begränsade tillgången på vaccin som har ställt till det.

I fredags tog det slut och i dag torsdag räknar hon med att kunna fortsätta vaccinationerna.

Landstinget i Uppsala län har valt att inte vaccinera barn via skolhälsovården – vilket har fått en del kritik. Hammarin försvarar upplägget.

– Det ökar barnens trygghet när föräldrarna är med, dessutom är det bättre ur smittskyddssynpunkt att vaccinera hela familjen samtidigt.

Just nu pågår vaccination av barnfamiljer.

Hammarin beräknar att dessa ska vara klara inom ett par veckor under förutsättning att de får flera doser.

Från vecka 49 tar Länsvaccinationer över arbetet. I början av januari beräknas massvaccinationen i kommunen vara klar.

Mer läsning

Annons