Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På fredag tar kommunen över polisens service

/
  • KOMMUNHUSET. ”Jag tror det blir bra” säger kommunchef Annika Forsberg. På fredag tar kommunen över polisens service när stationen slår igen.

I dag (torsdag 15/10) slår polisstationen i Skutskär igen för gott.

Hädanefter får invånarna göra anmälningar i kommunhuset.

Annons

– Jag ser positivt på den här lösningen och tror att vi kan bedriva en betydligt effektivare verksamhet, säger närpolischef Niklas Hållqvist.

Flyttar till Tierp

15 oktober slår stationen igen. Därefter påbörjas flytten av personal och inventarier till polisstationen i Tierp. För kommuninvånarna innebär det att det inte finns några poliser stationerade i Skutskär. Hela närpolisstyrkan ska utgå från Tierp.

Kundtjänstservicen blir dock kvar – fast i annan form. Älvkarleby kommun tar över uppgiften på fredag. I fortsättningen får invånarna gå in i kommunhuset när de ska lämna in hittegods, göra anmälningar eller hämta blanketter för olika tillstånd. Där finns ett skrivbord med dator där invånarna kan göra anmälningar. Personalen i kommunreception kommer att svara på frågor, visa hur en anmälan skrivs in, samt dela ut blanketter.

Hyr ett förhörsrum

Polisen hyr också ett rum i kommunhuset där de kan kalla personer till förhör.

Denna lösning har polismyndigheten redan i Heby och i Östervåla.

– Det har fungerat bra. Allmänheten är nöjd där, säger Niklas Hållqvist som betonar att vid allvarliga brott ska invånarna ringa direkt till polisen.

Sparar pengar

Syftet med förändringen i Skutskär har varit att spara pengar. Genom att stänga stationen sparar myndigheten drygt 200 000 kronor i hyreskostnad. Samtidigt köper de servicetjänsten av Älvkarleby kommun för cirka 180 000 kronor.

Närpolischef Niklas Hållqvist betonar dock att det finns flera samordningsvinster med att personalen utgår från samma plats. Arbetsmiljön är också betydligt bättre i Tierp.

Bra lösning

Annika Forsberg är kommunchef i Älvkarleby. Hon tror att lösningen kan bli bra.

– Det ska bli intressant. Personalen är positiv. Vi har begärt att få en kontrollstation efter tre månader för att se om det fungerar bra och om det är en rimlig ersättning. Vi vet inte hur mycket jobb det blir, säger Forsberg.

Mer läsning

Annons