Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappan har inte sett sin son Omar på sju år

/
  • KÄMPAR. Skutskärsparet Ensaf Al-kalidi och Mazin Abdulazez kämpar för att deras son ska få återförenas med dem i Sverige. ”Hur kan de splittra en familj så här?” undrar Mazin. Ensaf visar upp bilder på sin son.
  • LYCKLIGA. Omar med sin mamma Ensaf och syster Shahad innan de beviljades uppehållstillstånd och for till Sverige 2008. Omar blev ensam kvar.

Sonen Omar får inte förenas med sin familj i Älvkarleby.
Migrationsdomstolen har avslagit hans andra ansökan.
– Han mår jättedåligt, säger pappa Mazin Abdulazez.

Annons

Mazin Abdulazez och Ensaf Al-kalidi bor i dag med sin dotter i Älvkarleby efter att Mazin tvingats fly från hemlandet Irak i slutet på 1990-talet. Han hade utsatts för hot och våld under Saddam Husseins styre och var tvungen att fly för sitt liv.

Hela familjen sökte först skydd i grannlandet Jordanien innan Mazin flydde till Sverige 2002. Hans hustru och barn var kvar i Jordanien. Några år senare, när hotbilden blev för stark mot dem, ansökte de om uppehållstillstånd för att förena sig med Mazin i Sverige. Mor och dotter var välkomna – inte 24-årige sonen Omar. Han var över 18 år och ansågs inte ha tillräckligt starka band till sin familj – trots att han bodde hemma.

– Jag förstår inte att de sa nej, trots vår starka bevisning. Vad ger dem rätt att vara Gud och slita en familj itu?, undrar Mazin som inte sett sin son på sju år.

Enligt Mazin mår sonen psykiskt dåligt efter en händelse i barndomen, vilket har gjort honom beroende av sin familj. Hans avslag har gjort honom än mer deprimerad. Han befinner sig olagligt i Jordanien och kan inte försörja sig. Varje månad skickar Mazin och Ensaf ner pengar till honom.

Ensaf har efter sonens avslag sökt vård för att hon mår dåligt. Enligt parets advokat Tryggve Emstedt är mamman nära att bryta samman.

Mazin och Ensaf kan inte ge upp kampen. Det är hoppet som får dem att inte gå under. De har beslutat att driva frågan vidare till Migrationsöverdomstolen.

– Det här är tortyr för familjen, säger Tryggve Emstedt som fört deras talan.

Han framhåller att beslutet följer lagen, men det är lagen han anser är snedvriden eftersom den kan splittra en familj. Hade sonen inte fyllt 18 år så hade han fått uppehållstillstånd.

Ensaf och Mazin kan inte återvända till Jordanien. De kan heller inte ansöka om uppehållstillstånd i något annat land för att förena sig med sin son. Paret känner sig maktlösa.

– Hade Ensaf vetat om att Omar skulle få avslag hade hon stannat kvar, säger Mazin.

Mer läsning

Annons