Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer kan få reducerad hyra till hösten 2018 – men för paren blir det dyrare

/
  • Här på Pukslagarvägen i Bomhus bor ett 30-tal pensionärer från Älvkarleby kommun med subventionerad hyra. Nu vill politikerna i arbetsutskottet för utbildnings- och omsorgsnämnden att modellen behålls till nya Tallmon i Skutskär står klart.

Pensionärer från Älvkarleby kommun som bor på äldreboendet Pukslagarvägen i Bomhus kan få subventionerad hyra ända tills det nya äldreboendet i Skutskär står klart.
Det vill i alla fall politikerna i arbetsutskottet för utbildnings- och omsorgsnämnden.

Annons

Det var i september som 31 pensionärer flyttades från mögelskadade Östangård i Älvkarleby till Attendos boende i Bomhus. I och med flytten beslutade kommunfullmäktige att de skulle få behålla sin hyra på drygt 3000 kronor i månaden och att kommunen skulle skjuta till resten upp till 6700 kronor som vårdbolaget tar i hyra. Den pensionärsgruppen behåller så klart den lägre hyran.

LÄS OCKSÅ: Inger drog till Bomhus - lyckad flytt från mögligt boende

Nu håller politikerna på att fatta beslut hur det blir med andra äldre från Älvkarleby kommun som framöver blir hänvisade en plats på Pukslagarvägen.

– Vårt förslag till nämnden är att vi subventionerar hyran tills nya äldreboendet Tallmon i Skutskär står klart. Det är en likställighetsfråga. Annars får den som blir biståndsbedömd för en plats på ett äldreboende betala 2500-3000 kronor på Tallmon och mer än 6500 i Bomhus, säger Anett Aulin (S), ordförande i arbetsutskottet och nämnden.

En sådan subvention skulle gälla åtminstone till hösten 2018 då nya Tallmon tidigast kan står klart om inte överklaganden drar ut på tiden.

MER LÄSNING: Smärtfri flytt av gamla från Älvkarleby till Bomhus - som en resa från 1800-talet till 2000-talet

Arbetsutskottet föreslår samtidigt att subventioneringen bara ska gälla ensamboende. I dag gäller den också parboende i Bomhus.

– Det betyder att paren får en höjd hyra med cirka 2000 kronor i månaden.

ÄNNU MER LÄSNING: Efter mögelangrepp – Attendo kan kopplas in

Beslutet i arbetsutskottet – där representanter från styrande S och MP sitter samt Kommunens Väl och M – var enhälligt. Frågan ska nu behandlas på nästa sammanträde i vård- och omsorgsnämnden.

Mer läsning

Annons