Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärs-träffarna är populära

/
  • Finsk glädje. Mikko Kapraal och Reio Valjakka går ofta på de finska pensionärsträffarna.
  • Sjunger. Irja Rautala, Martta Hautala och Marja-Lena Korhonen avslutar träffen med att sjunga en sång som Martta Hautala skrivit.
  • Fabriksarbetare. Nästan alla finska pensionärer som träffades på biblioteket hade jobbat på Stora Enso-fabriken i Skutskär.

Sång och dans men framför allt prat och gemenskap står på schemat när finska pensionärer träffas i Skutskär varje vecka.

– Det viktigaste är att vi får träffas, säger Elle Rautiainen, en av deltagarna.

Annons

Sedan Älvkarleby kommun blev finskt förvaltningsområde har en hel del finska aktiviteter dragits igång i kommunen. En aktivitet är finska pensionärsträffar. Sedan februari i år träffas ett tjugotal finska pensionärer en gång i veckan.

– Vi brukar sjunga, dansa, prata om olika saker och göra små utflykter. Men det viktigaste är att få prata med varandra. Det är många som tappar det svenska språket när de blir äldre och många är ensamma, säger Maritta Valtanen som är undersköterska på Fyrklövern och ansvarar för träffarna.

Fick jobb på fabriken

Anna- Lisa Pajulampi är en av pensionärerna som brukar delta. Hon flyttade till Skutskär från Finland 1965 och fick jobb på fabriken, där så gott som alla som sitter runt bordet på biblioteket under tisdagsträffen jobbat en gång i tiden.

– Det betyder mycket att vi kan komma hit och träffas, säger hon.

Förutom gemenskapen får också pensionärerna information om deras rättigheter i kommunen när det gäller bland annat äldreomsorg.

– Det finns behov av äldreboenden och finsktalande personal. Det ser man här, säger Maritta Valtanen. Joanna Wågström

Mer läsning

Annons