Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pepparlaxens pionjärer på Laxön

/
  • JUBILERAR. Familjeföretaget Älvkarleby Lax & Vilt AB fyller 20 år. Anne och Hans Hansson startade företaget 1988. Nu jobbar även dottern Tina Eriksson-Hansson i företaget.

Han träffade sin blivande fru när han gjorde lumpen på Laxön 1973.
Det laxrika vattnet kläckte affärsidén som blev en hit i såväl koja som slott.
I 20 år har Hans och Anne Hansson drivit företaget Älvkarleby Lax & Vilt AB som gav pepparlaxen ett ansikte.

Annons

– Den som ska köra eget och inte inser att man måste gifta sig med företaget får det svårt, säger Hans Hansson som ser tillbaka på åren med glädje och mycket kreativt arbete.

Många har nog smakat en pepparlax som hade sin vagga i företagets rökeri på Laxön.

– Det är den produkt som har burit företaget under alla år, säger Hans Hansson som levererat laxen till såväl Drottningholm som till Stockholms slott.

Familjeföretaget består i dag av Fiskerestaurangen på Laxön, Älvkarleby turisthotell, Skärplinge rökeri, samt driften av vandrarhemmet på Laxön.

Det var dock våren 1988 som allt började. Som inbiten fiskare stod Hans och kompisen Pelle många timmar med spöet i handen på jakt efter den stora laxen vid Dalälven i Älvkarleby.

– Vi hade gått och grunnat på varför det inte gick att äta och köpa lax här i Älvkarleby som är så känt för sitt fiske.

Tankar på ett kafé med rökeri där fiskarna på orten kunde lämna in sin fångst för rökning tog fart. De fick möjligheten att vara med i Vattenfalls idégrupp för en exploatering av Laxön.

Efter projektet fick de frågan om att öppna en restaurang på ön. Det kändes för stort – men duon med sina fruar antog utmaningen – ett beslut de inte ångrar i dag. I samma veva öppnade de ett litet rökeri på ön.

– Hans jobbade som mekaniker, Pelle var fabriksarbetare, hans fru var sjuksköterska och jag hemmafru, men det gick bra, berättar Anne som med glädje minns alla möten genom åren.

Hon minns väl en pappa och son som hon serverade. Sonen ville ge henne dricks och gav henne det bästa han hade.

– Jag fick en blå glaskula som jag har kvar än i dag, säger Anne och skrattar.

Intresset var stort redan första året. För familjerna innebar det arbete i princip dygnet runt, årets alla dagar. När de tog fram pepparlaxen exploderade efterfrågan. Kort därefter blev Hans och Anne ensamma ägare till företaget då familjen Burman valde att lämna skutan.

Hans jobbade kvar som mekaniker på Volvo men fick lämna jobbet för att helt satsa på Laxön.

Allt gick med en rasande fart. Paret Hansson fortsatte att ta fram nya, rökta fisk- och charkuteriprodukter. De öppnade vandrarhemmet på Laxön och köpte turisthotellet 2002. De köpte en gammal butik i Skärplinge som byggdes om till ett stort rökeri.

– Varje nationaldag äter inbjudna gäster på Stockholms slott vår gravade lax, berättar dottern Tina Eriksson-Hansson, som numera arbetar i företaget.

Hon var sex år när fiskerestaurangen öppnades. Flickorna i serveringen blev hennes låtsassyskon. När hon blev stor nog blev hon brickflicka och drömde om den dagen hon skulle få ta emot sin första beställning.

I dag jobbar hon som hotellchef på Turisthotellet.

– Företaget har präglat mig i allt jag har gjort. Jag har fått lära mig att man måste arbeta hårt för pengar. Det har varit en otroligt häftig resa, säger Tina som har fler barndomsminnen från Laxön än hemmet i Älvkarleby.

Sedan familjen Hansson öppnade fiskerestaurangen Laxön har ett tiotal företagare tillkommit på ön.

Lagom till att sista huset har fyllts på ön så har familjen Hansson beslutat att trappa ner. I höst lämnar de Fiskerestaurangen och driften av vandrarhemmet för att lägga allt fokus på hotellet och rökeriet.

Vilka som tar över restaurangen och vandrarhemmet är oklart.

Mer läsning

Annons