Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Personal får astma av möglet på äldreboendet"

/

Sedan flera i personalen fått astma och andra besvär av möglet har facket krävt att Östangård Demenscentrum flyttas till inhyrda byggnader. Kommunen säger nej.

Annons

Östangård Demenscentrum har drabbats av svartmögelangrepp. Det bor kvar 31 dementa där sedan korttidsboendet på Östangård flyttade till Tallmon.

Nyligen stoppades flytten av dagverksamheten från Östangård. Först talades det om att den skulle flytta till Fyrklövern i Skutskär, men sedan blev alternativet en källarlokal på Tallmon i Skutskär, enligt Annelie Lustig, skyddsombud vid facket Kommunal på Östangård.

– Då accepterade personalen att vara kvar tillfälligt på Östangård, då det skulle vara svårt att komma ut med de äldre från källarlokalen, säger Annelie Lustig.

Nu ska ett företag projektera ombyggnader av Östangård och Tallmon och det finns ännu inga planer på vad som händer med personalen som är kvar.

Facket Kommunal har krävt att få skriftligt svar från kommunen på när de äldre kan flyttas från Östangård. De har också frågat om verksamheten tillfälligt kan flyttas till moduler, tillfälligt inhyrda lokaler.

– Svaret vi fick från kommunen var att det skulle bli för dyrt med moduler, säger Annelie Lustig.

Under tisdagen hölls ett möte med personaler, chefer på kommunen och med företaget som projekterar nya äldreboenden.

– Minst två anställda har fått hostattacker och astma av att arbeta på Östangård. Ingen vill vara kvar här, men vi måste sköta om de äldre. Folk är rädda för att få långsiktiga men. Jag skulle vilja kräva att Östangård stängdes, men det är en fråga för fackets huvudskyddsombud, säger Annelie Lustig.

Andra i personalen har drabbats av huvudvärk och rinnande ögon.

– Förstudien av nya lokaler pågår till senast 15 september. Företagshälsovården gör riskbedömningar av läget här, säger Carina Sandblom, chef på Östangård.

Mer läsning

Annons