Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plan nödlandade mellan bilar

/

(Uppdaterad 22.09) På fredagseftermiddagen nödlandade ett enmotorigt Cessnaplan på den tungt trafikerade riksväg 76, någon kilometer öster om Älvkarleby.

– Motorn stannade och jag hade att välja mellan skogen och vägen, säger piloten, Mattias Nordin.

Annons

Mattias hade flugit från Sundsvall till Bromma över dagen med sitt enmotoriga och fyrsitsiga plan. Han var ensam i planet och på väg hem när motorn plötsligt stannade på hög höjd.
– Jag tittade mig omkring och såg i stort sett bara skog och hyggen. Jag såg också riksvägen och att den var ganska tungt trafikerad, berättar Mattias som glidflög och hade relativt gott om tid på sig att överblicka läget.
Han meddelade flygledningen om vad som var på väg att hända och genomförde alla de nödrutiner som han är tränad att göra vid nödsituationer. Men motorn var död.
– Jag insåg att vägen var enda möjligheten och jag avvaktade en lucka i trafiken och kunde till slut sätta ned planet. När jag väl fått ned farten så kunde jag rulla av vägen. Jag tror att ett par personbilar tvingades stanna några minuter. Värre än så blev det inte, säger Mattias.
Han har fortfarande ingen aning om varför motorn stannade och han avvaktade på kvällen teknisk assistans, då man kommer att undersöka planet vidare.
– Jag blir troligen kvar här i natt. Jag har vänner i närheten som jag kan sova hos, säger Mattias och tillägger:
– Det kunde ju ha gått riktigt illa. Jag har inte hunnit samla mig än och ska hämta andan och begrunda. Men när det här är över så har jag antagligen anledning att fira att det gick så bra som det gjorde.

Dan Törnström

Mer läsning

Annons