Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO tar strid för mottagning

/
  • Hotas SLÅ IGEN.  Distrikts-sköterskemottagningen i Älvkarleby.
  • PROTESTERAR. ”Vi vill ha distriktssköterskemottagningen i Älvkarleby kvar” säger Sven-Olov Hedqvist, ordförande i Älvkarleby-Marma PRO. 670 namnunderskrifter har medlemmarna Nils Tapper, Sven Hedqvist, Anita Hedqvist och Olle Jansson samlat in.

670 personer protesterar mot förslaget att stänga distriktssköterskemottagningen i Älvkarleby.

I går lämnade Älvkarleby-Marma PRO in namnlistorna till landstinget.

Annons

– Vi är rädda för resorna och att det blir en merkostnad, säger Olle Jansson, från de synskadades förening.

Arbetarbladet träffade några representanter från Älvkarleby-Marma PRO (Pensionärernas riksorganisation) innan de skulle lämna in protestlistorna i Uppsala. Tjänstemän inom landstinget föreslår en stängning av mottagningen på grund av besparingsskäl och att lokalerna är dåliga.

Svagt agerande

Pensionärerna tycker att landstinget och chefen för vårdcentralen i Skutskär gör det lätt för sig. Att de hänvisar till att lokalerna inte är handikappanpassade tycker de är svagt.

– Mottagningen har varit i samma lokal i över tio år. Varför har de inte gjort något tidigare om det är så viktigt, undrar Sven Hedqvist.

Pensionärerna tycker mottagningen och personalen är bra. De framhåller att det inte bara är de äldre och funktionshindrade som går dit. Även barnfamiljer drabbas då mottagningen förvandlas till barnavårdscentral en gång i veckan.

Att besökarna istället hän-visas att ta bussen till Skutskär låter enklare än vad det är.

– Vissa kan ta bussen, men andra kan behöva ledsagare och det finns det inga här. Och de som har färdtjänst får inte nyttja den möjligheten, säger Nils Tapper som även framhåller att det blir dyrare.

Befarar fler nedläggningar

PRO-medlemmarna är också kritiska till att servicen i Älvkarleby försvinner och att allt ska centraliseras. Pensionärerna befarar att en stängning kan ge ringar på vattnet och att fler serviceplatser kan slå igen om de boende måste åka in till Skutskär för att uträtta ärenden.

Besparingen på 160 000 kronor på lokalhyra tycker de är snålt med tanke på den betydelse mottagningen har.

De hoppas att kommunpolitiker ska agera i frågan. Själva har de inte gett upp kampen.

Mer läsning

Annons