Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan det nya hyreshuset i Skutskär se ut – ska rymma 30 nya lägenheter

/
  • Så här kan det nya hyreshuset komma att se ut.
  • Huset ska enligt planerna bli sex våningar högt.
  • Om bygget kräver fler parkeringsplatser i centrum är det enligt Johannes Siirtola, fysisk planerare på kommunen, upp till fastighetsägarna att söka bygglov och anlägga sådana.
  • Så här ser Noris ut.
  • Rivningen var ett precisionsjobb där man i största möjliga mån tog vara på de olika byggdelarna.

I september revs gamla restaurang Noris i Skutskär.
På tomten ska det i stället bli lägenheter.
Nu ska ett första detaljplaneförslag ut på samråd.

Annons

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

På tomten, som ligger i centrum, tänker Älvkarlebyhus bygga 30 lägenheter i form av tvåor och treor i ett sexvåningshus. Men för att det ska vara möjligt krävs en detaljplaneändring. Det rör sig om en 990 kvadratmeter stor fastighet där Noris tidigare låg.

– Det blir en detaljplan för bostäder och centrumändamål. Med centrumändamål täcker man in flera verksamheter – allt från restauranger till affärsverksamhet och bio, säger Johannes Siirtola, fysisk planerare på Älvkarleby kommun.

Till oss pekar Skutskärsbor på att det fattas parkeringar i centrum, är det något som anges i detaljplanen?

– Nej, inte på den här fastigheten. Med tanke på att fastigheten är så liten så lämpar den sig bättre för bebyggelse. Det får inte plats med både hus och parkeringar. Älvkarlebyhus äger tre av fyra fastigheter runt om och det är upp till dem i så fall att söka bygglov för parkeringsplatser åt sina hyresgäster, svarar Johannes Siirtola.

SE OCKSÅ: Nu rivs Noris

Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att skicka planförslaget på remiss till berörda sakägare. Bland annat får hyresgäster i närliggande hus samt myndigheter yttra sig. Beroende på vilka synpunkter som kommer in kan detaljplanen komma att modifieras. Om allt flyter på kan detaljplanen tas av kommunfullmäktige i slutet av sommaren eller början på hösten. Lägenheterna kan då vara klara till våren 2017. Hyrorna för tvåorna blir cirka 800-8500 kronor i månaden medan treorna på 75 kvadratmeter går på 9000-10000 kronor i månaden.

MER LÄSNING: Älvkarlebyhus bygger nytt i Skutskär

Den gamla dansrestaurangen eldhärjades 2011 och bostadsbolaget köpte upp huset för en miljon kronor. Förutom det betalade Älvkarlebyhus 120000 kronor för fastigheten som kommunen ägde.

Mer läsning

Annons