Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lång tid tar det för ambulansen

Älvkarleby är bland de fem kommuner i landet där det tar längst tid innan ambulansen kommer.


I Älvkarleby ligger snittiden på 26,4 minuter, jämfört med 7 minuter i Fagersta.

Annons

– Helt oacceptabelt, säger kommunalrådet Lars Skytt, s.

I flera års tid har politikerna i Älvkarleby försökt få landstinget i Uppsala län att bekosta en ambulans nattetid - men utan resultat. Sedan några år tillbaka köper landstinget ambulanstjänsten från Gävle. Dagtid finns det en ambulans placerad i Skutskär. Nattetid utgår den från länssjukhuset i Gävle.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har jämfört tryggheten och säkerheten i landets kommuner. Älvkarleby ligger i bottenskiftet när det gäller snabba utryckningstider. Sämst är det i Älvdalen där det tar 35 minuter. Snabbast går det i Fagersta med 7 minuter.

Civilförsvarsförbundet som är en ideell organisation som arbetar för svenska folkets säkerhet och trygghet ser allvarligt på tidskillnaderna. De framhåller att möjligheten att överleva vid ett hjärtstopp minskar med 10 procent för varje minut som går.

– Sjukvårdshuvudmännen har ansvaret för att säkerställa att befolkningen kan erbjudas vård på lika villkor, säger generalsekreterare Anders M Johansson vid civilförsvarsförbundet.

Arne Sandemo, m, landstingsråd i Uppsala län tycker att 26 minuter är en oacceptabel lång väntetid. Han vill titta närmare på hur utredningen har gjorts.

– Det låter inte bra, det här ska jag ta upp med vår ambulansverksamhet för att se hur vi ska kunna förbättra den. Vi har inte den geografin att vi ska behöva ligga i botten på en sådan här viktig funktion, säger Sandemo.

Trygghetsjämförelsen innefattar även räddningstjänsten. Där ligger Älvkarleby i topp jämfört med Gästrikekommunerna och Uppland. För räddningstjänsten i Älvkarleby tar det i snitt 8,7 minuter innan de är på plats. Tierp ligger sämst till i Uppsala län på 12,1 minuter. I Gävleborg har Sandviken den bästa tiden på 8,7 minuter och Ockelbo den sämsta på 13,8. Bäst i landet ligger Hallstahammar. Där tar det 6,6 minuter i snitt innan räddningstjänsten är på plats.

Mer läsning

Annons