Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säljer inte doftsprej till unga

/
  • 20-årsgräns. ”Vi fattade beslutet direkt när vi fick veta att ungdomarna köper doftsprej för att sniffa”, säger Daniel Larsson på butiken MM om att de infört 20-årsgräns på doftsprejer.

Efter upptäckten att ungdomar i Skutskär sniffar drivgas som finns i luftfräschare slutar nu handlarna att sälja doftsprej till ungdomar. MM har infört en åldersgräns på 20 år.

– Man måste ta det här på allvar, säger Daniel Larsson, ägare.

Annons

I slutet på sommaren började personalen på MM i Skutskär lägga märke till att ungdomar köpte väldigt mycket doftsprej. Försäljningen ökade från cirka 20 flaskor i veckan till 120 flaskor.

– Det var en jättestor ökning. En anställd frågade ungdomarna vad de använde flaskorna till. De sa att de sprejade i plastpåsar och tände på, säger Daniel Larsson.

Andas in gasen

Men när det för några veckor sedan uppdagades att ungdomarna inte eldar upp gasen, de andas in den för att få ett rus, bestämde sig Daniel Larsson för att genast införa en åldersgräns på 20 år.

– Vi trodde att de gjorde smällare av dem vilket också är allvarligt men när vi fick höra att de sniffar införde vi åldergränsen direkt.

Även Willys och Coop Extra har infört begränsningar. Willys har slutat att sälja sprejen till ungdomar och på Coop Extra ska de diskutera en eventuell åldersgräns på fredag. Samtliga butiker har satt upp en lapp på dörren med en röd triangel där det står att de inte säljer doftsprej till ungdomar.

Ovanligt med åldersgräns

Att sätta en åldergräns på den här typen av produkter är ovanligt i Gävleområdet. Inga handlare av de som Arbetarbladet pratat med i Tierp eller Gävle har en åldersgräns på doftsprej. De har heller inte märkt av en ökad försäljning av produkterna.

Att ungdomar i Skutskär köper luftfräschare för att dra i sig gasen upptäcktes efter att folk hittat ett stort antal sprejflaskor på flera ställen i Skutskär. De första fynden hittades innan skolan slutade i våras.

Hittat luftfräschare

– Sedan har det blivit mer och mer. Allmänheten har hittat massor med luftfräschare och påsar på olika ställen, säger Veronica Björnebye som är ungdomspolis i Älvkarleby kommun.

Mer läsning

Annons