Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särskilda skäl krävs för barn över 18 år

– När det gäller barn över 18 år krävs det särskilda skäl.
Det säger Karin Derestam, pressinformatör vid Migrationsverket.

Annons

Hon betonar att det är svårt för barn över 18 år att få uppehållstillstånd i Sverige. Lagen är tydlig med att det krävs särskilda skäl.

Det ges endast uppehållstillstånd i undantagsfall. Barnet måste vara ekonomiskt, socialt och känslomässigt beroende av sin släkting i Sverige. Den sökande måste kunna bevisa att han eller hon hade ett beroendeförhållande redan i hemlandet som gör det svårt för dem att leva åtskilda.

Omars familj tycker att de har lagt fram bevis som styrker kravet på särskilda skäl. De har skickat med medicinska utlåtanden på både Omar och hans mamma hur de mår när de bor ifrån varandra.

Migrationsdomstolen anser dock inte att kraven uppfylls. De anser att han är vuxen, utbildad och ska kunna försörja sig själv.

”Det finns inte något i ärendet som visar att du och din mor skulle vara beroende av varandra på ett sådan sätt att ni svårligen kan leva åtskilda” står det i domen.

Karin Derestam kan inte uttala sig specifikt om Omars fall.

– Han kan överklaga till Migrationsöverdomstolen. De tar upp speciella fall som kan vara praxis.

Om Omars fall inte tas upp i den instansen kan Karin Derestam inte råda familjen annat än att ansöka på nytt.

Hittills i år har 1 226 ärenden avgjorts gällande ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning av annan släkt än make/maka, sambo, registrerad partner eller minderåriga barn. 164 personer har beviljats tillstånd, 68 ärenden har avskrivits, 979 personer har fått avslag – Omar är en av dem.

Mer läsning

Annons