Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scoutkår tvingas betala tillbaka bidrag

Skutskärs Scoutkår har fått föreningsbidrag på felaktiga grunder. Det hävdar Älvkarleby kommun som kräver föreningen på 24 000 kronor. Nu ska Uppsala tingsrätt avgöra i ärendet.

Annons

– Föreningen var inte registrerad i scoutförbundet, säger Jessica Lindegren, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Älvkarleby.

Fick ingen redovisning

Det var när kultur och fritidsförvaltningen inte fick in någon verksamhetsberättelse och kassaredovisning som de fattade misstanke om att något var fel.

Vid närmare efterforskning visade det sig, enligt Lindegren, att Skutskärs Scoutkår var nedlagd och inte ansluten till Svenska scoutförbundet. Under åren 2007 och 2008 har förening beviljats föreningsstöd på sammanlagt 24 000 kronor.

– Vi kräver tillbaka pengarna. Visar det sig att kåren inte har funnits får vi driva det vidare mot ordförande Roger Skärberg, säger Jessica Lindegren som vet att det har bedrivits en viss verksamhet inom kåren men inte i vilken omfattning.

”Blandar ihop det”

Arbetarbladet har utan framgång sökt Roger Skärberg som var ordförande i kåren och den som ansökte om föreningsbidragen.

I ett yttrande till Uppsala tingsrätt framhåller Skärberg att det har pågått verksamhet under de två aktuella åren.

Att kåren skulle vara nedlagd tillbakavisar han och menar att kommunen blandat ihop den gamla scoutkåren med den nya verksamheten som han startat.

Han skriver att han har mejlat in en verksamhetsberättelse och begärd redovisning till Jessica Lindegren, men påvisar att det har varit problem att komma igång då den gamla scoutkåren i Skutskär inte var avregistrerad.

Kultur- och fritid har ändrat sina rutiner kring föreningsstöd efter detta ärende.

– Vi håller på att se över våra rutiner så vi även ska kontrollera om de är anslutna till förbund och distrikt, säger Lindegren.

Uppsala tingsrätt har ännu inte fattat något beslut i ärendet.

Mer läsning

Annons