Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD kan avgöra vem som blir oppositionsråd

Älvkarlebyalliansen föreslår Kenneth Holmström till oppositionsråd.

Den övriga oppositionen vill ha Bengt Ahlquist till posten.

Det blir dock Sverigedemokraterna som får bestämma.

– Det parti som ger oss något röstar vi på, säger Gun-Britt Holmberg (SD) som inte har bestämt sig ännu.

Annons

När Älvkarleby kommun för första gången ska få ett oppositionsråd är oppositionen inte enig. Älvkarlebyalliansen, Moderaterna och Centern, anser att posten ska innehas av Moderaterna som är det största oppositionspartiet. Kommunens väl, Miljöpartiet och Folkpartiet har inlett ett valtekniskt samarbete och för fram Bengt Ahlquist (KV) som motkandidat.

Kritisk till SD

– SD vill ha en ersättarplats i kommunstyrelsen och det är inte jag beredd att ge, säger Kenneth Holmström (M) som är starkt kritisk till den övriga oppositionen som låter SD få en avgörande roll.

Bengt Ahlquist framhåller att Sverigedemokraterna får lägga sin röst var de vill – men att de inte får något i utbyte om de röstar på honom.

– Det här handlar om vilken person som de har störst förtroende för, säger Ahlquist.

MP väljer inte M

Miljöpartiet som hoppade av Älvkarlebyalliansen har nu sökt samarbete med KV och FP. Gruppledare Hans Wennberg betonar att de var öppen för samarbete åt båda håll men att de fått signaler från väljarna att de inte ska samarbeta med M.

Att SD nu får en vågmästarroll tycker han är besvärligt.

– Men de är valde som vi andra. I demokratins anda ska vi respektera att de finns här, annars negligerar vi deras väljare som vi vill locka till oss.

Även Ann-Cathrin Larsson (FP) framhåller att samarbete med SD är uteslutet. Hon betonar dock att oppositionsrådet måste ha stöd hos hela oppositionen och det har inte Holmström.

– Ett oppositionsråd ska kritisk granska majoriteten och hålla alla partier informerade. Då är valet ganska enkelt, säger Larsson som irriterat på att socialdemokraterna kanske går in och avgör.

Samtliga ledmöter i kommunfullmäktige har rätt att rösta på vem som ska bli oppositionsråd. Det är dock kutym att majoriteten lägger ner sina röster och låter oppositionen bestämma själv.

– Vi har inte bestämt hur vi ska göra. Det är dåligt att de inte kan komma överrens, säger Lars Skytt (S).

8 december ska fullmäktige ta beslut i frågan.

Mer läsning

Annons