Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skölj alltid salladen om du inte vill bli sjuk

Skölj färdigskuren sallad om du inte vill riskera att få matförgiftning!


Det rådet ger Ylva Andersson, livsmedelsinspektör i Älvkarleby.

Annons

– Vi hade två prover som var tjänliga med anmärkning i kommunen, berättar Ylva Andersson.

Länsstyrelsen i Uppsala län har i samarbete med Älvkarleby, Enköpings, Heby och Uppsala kommuner kontrollerat färdigskuren sallad i livsmedelsaffärer.

Totalt 78 prover har tagits och av dessa var sex otjänliga och sju tjänliga med anmärkning. Totalt 15 procent hade för höga bakteriehalter.

– Det var lite högre än vad jag trodde, säger Ylva Andersson om resultatet.

Hon betonar att det är produkter som affärerna inte kan påverka. Salladen leveras i påsar där det står att den inte behöver sköljas. Andersson uppmanar dock alla att skölja salladen.

– Man kan bli sjuk om man får i sig för höga bakteriehalter.

Färdigskuren sallad har blivit vanligare i affärernas sortiment. Den behöver inte skäras eller sköljas. Enligt länsveterinär Henrik Ericson vid länsstyrelsen har flera fall av matförgiftning på grund av den färdigskurna salladen inträffat i Sverige och i utlandet.

Mer läsning

Annons