Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmaten kan komma att lagas på hemmaplan

Nästa höst kan skolmaten lagas på Rotskärsskolan och Sörgärdet.
Politikerna har tagit ett inriktningsbeslut att skolmaten ska lagas på hemmaplan.

Annons

– Dels för att vi känner att det blir många transporter i dag. Dels kan vi ställa andra krav, säger Ingela Andersson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I måndags klubbade en enig barn- och utbildningsnämnd ett inriktningsbeslut som innebär att skolmaten ska lagas på Rotskärsskolan, samt Sörgärdets skola i Älvkarleby. Det ska ske med start höstterminen 2010.

Sedan ett par år tillbaka har Älvkarleby kommun köpt skolmaten från ett Uppsalaföretag. Efter att företaget upphörde i somras har ett nytt avtal tecknats med Sodexho i Gävle.

Skolpolitikerna vill att maten ska lagas på två skolor, varav en skolbespisning ska läggas ut på entreprenad, medan den andra, förslagsvis Sörgärdet, ska drivas i kommunal regi.

– Vi vill köra ett i eget regi för att få se om det är någon skillnad, säger Ingela Andersson som framhåller att det kräver inga större ombyggnationer av köken.

Den stora fördelen som hon ser det med att laga maten på hemmaplan är att de har större möjlighet att påverka såväl produkter som matsedeln.

Kostnadsmässigt är det ingen fördyring mot var skolmaten kostar idag.

Mer läsning

Annons