Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skutskärs vårdcentral och fyra andra kan bli privata

Skutskärs vårdcentral kan komma att privatiseras. Det är landstingsledningen i Uppsala län som pekar ut fyra vårdcentraler där det kan bli aktuellt med privat regi.

Annons

– Skutskär är en vårdcentral som vi fått mycket synpunkter på. Bland annat har det varit problem med tillgängligheten, motiverar landstingsrådet Rolf Edlund (C).

I ett första skede är det Nyby och Öregrunds vårdcentraler som är föremål för en upphandling. De vårdcentralerna kommer att tas upp på landstingsstyrelsens sammanträde på måndag.

I ett andra skede kan det röra sig om vårdcentralerna i Bålsta och Skutskär.

– Men jag tror inte det blir aktuellt med Skutskär i den här mandatperioden, förklarar Rolf Edlund.

Ett av skälen till privatiseringarna är det stora sparbeting som finns på landstinget. Men det är oklart hur mycket man skulle spara på att privatisera vårdcentralen i Skutskär.

Enligt Rolf Edlund sker en utvärdering när vårdcentralerna i Nyby och Öregrund privatiserats.

– Sen får vi se om det är aktuellt med Skutskär. Men jag vill betona att vi gör det här för att förbättra vården i första hand. Det viktigaste i Älvkarleby kommun är att det finns en vårdcentral, inte hur den drivs.

Upphandlingarna föreslås ske enligt den nya lagen om valfrihetssystem. Det innebär att flera aktörer har möjlighet att bedriva vård på orten och att patienterna själva väljer hos vem de listar sig.

Förutom att överlåta de fyra vårdcentralerna i privat regi planerar landstinget att spara pengar genom att slå ihop sex vårdcentraler till tre.

Ingen vårdcentral i Norduppland berörs av det.

Mer läsning

Annons