Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solenergifabrik ger nya jobb

Solenergiföretaget Solarus bygger en fabrik på Älvkarleö som ska vara klar i höst och kommer att ge 20 nya jobb. På sikt planeras det för ett produktionsställe till som kommer att skapa ytterligare 40 nya arbetstillfällen.

Annons

– Vi kommer att dra i gång en ny produktionsserie solpaneler som omvandlar solenergi till både värme och el i fabriken i Älvkarleby. Den här produkten är ganska unik och tillverkas bara på några andra ställen i världen, säger Anders Edoff, försäljningschef på Solarus.

Fabriken byggs just nu och ska vara klar i höst. Till hösten år 2012 planeras för ytterligare ett produktionsställe som kommer att förläggas till Gävle eller Älvkarleby.

Grundades i Norrtälje

– Att vi väljer Älvkarleby beror på att en av grundarna bor där och att det har bedrivits forskning på solenergi i Vattenfalls utvecklingsavdelning där under lång tid. Sedan är det placerat där bra geografiskt sett, mitt i Sverige, och det finns bra transportmöjligheter, med närhet till hamnen i Gävle, säger Anders Edoff.

Solarus grundades i Norrtälje år 2006 av Stefan Larsson och Niclas Stenlund. Tre olika typer av solenergisystem tillverkas av företaget: solceller, solfångare och hybridpaneler.

Bygger på svensk forskning

Tekniken bygger på svensk forskning som har bedrivits vid Lunds tekniska högskola, Ångströmlaboratoriet i Uppsala, Solenergicentrum vid Dalarnas Högskola och Vattenfalls solforskningslaboratorium i Älvkarleby.

Efterfrågan på förnyelsebara energikällor är väldigt stor enligt Anders Edoff. Och nu när kärnkraftskatastrofen i Japan är i fokus och det ifrågasätts om kärnkraften är en bra och säker energikälla för framtiden, så ökar efterfrågan på förnyelsebara alternativ tror han.

– Marknaden för de här produkterna är enorm och solenergimarknaden kan bli nästa stora marknad efter it-branschen, säger Anders Edoff.

Mer läsning

Annons