Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sölwe är våren på spåren

/
  • Sölwe Hansson i Marma njuter av att våren har kommit och ser fram emot att det ska knoppa i trädgården. I två års tid har banvaktarstugan Mohed varit Sölwes och hustrun Monicas hem.
  • BRYGGHUS. Det lilla brygghuset på tomten var tidigare banmästarens kontor.Foto: Katarina Lönnberg
  • VÄLKOMNANDE. Gästerna välkomnas med påskliljor på trappan.Foto: Katarina Lönnberg
  • BANVAKTARSTUGA. Mohed heter banvaktarstugan från 1896 i Marma. Många turister stannar till för att ta kort på huset.Foto: Katarina Lönnberg

Han sålde svagdricka i de norduppländska gårdarna som tonåring.

Nu hjälper han våren på traven vid sin banvaktarstuga i Marma.

– Bofinken har varit här, berättar Sölwe Hansson och ler stort.

Annons

Det är vår i luften. Solen värmer skönt och fåglarna kvittrar i träden. Arbetarbladet stannar till i Marma för att se om det finns några vårtecken.

En man står lätt framåtböjd vid den charmiga banvaktarstugan Mohed. Det är Sölwe Hansson som håller på att rensa vid rosbusken. Hela vintern har han väntat och längtat efter våren. Nu har den äntligen kommit.

– Att få komma ut och pula i trädgården, höra fåglarna kvittra och lyfta på löven och se en lök titta fram. Det är det bästa jag vet, säger Sölwe.

För två år sedan flyttade han och hustrun Monica från lägenheten i Uppsala till fritidshuset i Marma. Den gamla banvaktarstugan från 1896 har varit deras smultronställe på helgerna. Nu möter de alla årstider på plats. Lugnet och naturen var det som lockade. I samma veva gick Sölwe i pension efter 44 år som säljare på Carlsbergs bryggeri.

Jobbade på bryggeriet

Han känner väl till Marma med omnejd. Som 15-åring jobbade han på Tierps bryggeri då han åkte runt i byarna och sålde svagdricka.

Nu tar stugan och trädgården det mesta av hans tid. Sölwe renoverar med varsam hand och vill inte förstöra husets karaktär. Precis utanför knuten susade järnvägen förbi tidigare. Den gamla riksväg 13 (nuvarande 76:an) gick tidigare snett över tomten.

– Banvaktarens uppgift var att sköta bommarna, förklarar Sölwe som längtar till att all snö ska försvinna så han och Monica ska kunna se hur trädgården ser ut efter deras planteringar ifjol.

Många stannar

Paret trivs i Marma men är lite besvikna över att Upptåget inte går oftare. Hustrun Monica pendlar dagligen till sitt arbete på Akademiska sjukhuset. Vissa dagar passar avgångarna – andra inte och då får hon ta bilen till Tierp för att hoppa på tåget där.

Parets tre barn kommer gärna på besök och efter en del övertalning har Sölwe och Monica blivit med båt som de ska sjösätta för första gången i år. Sölwe räknar också med att få oväntat besök av en och annan turist.

– Många stannar till. Ibland har det varit tyskar och holländare som kommit in på gården och frågat om de får ta en bild på huset, berättar Sölwe och skrattar gott.

Mer läsning

Annons