Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav i Älvkarleby – men det satsas ändå

Ridklubbens stall rustas och förskolegrupperna minskas till 18 barn.
Ett sparkrav på 12 procent läggs på Älvkarlebys nämnder under tre år.

Annons

Det är tre delar i 2009 års budget som kommunstyrelsen för fram till fullmäktige.

– Det ser hyfsat ut för 2009. Men vi måste minska våra kostnader för att på sikt kunna behålla och utveckla de verksamheter vi har, samt för att trygga framtida pensioner, säger Lars Skytt, s, ordförande i kommunstyrelsen.

I tisdags klubbade kommunstyrelsen socialdemokraternas förslag till budget. Frågan ska dock upp till fullmäktige nästa vecka.

Skolan är det enda område som får ett extra påslag i årets budget. Pengarna ska gå till att bygga två nya förskoleavdelningar i Skutskär under 2009. Förvaltningen ska också få i uppdrag att minska barngrupperna till 18 barn.

25 nya särskilda boendeplatser inom äldrevården planeras att byggas – dock tidigast 2010.

– Vi ser att vi har ett högt tryck på korttidsboendet, säger Lars Skytt.

Nämnderna har fått i uppdrag att minska kostnaderna med totalt 12 procent fram till 2011. Första året ska kostnaderna minska med 2 procent, 4 procent år två och 5 procent år tre.

– Det är ett tufft uppdrag, men vi måste minska kostnaderna för att slippa höja skatten. Det ska inte sparas genom att säga upp folk utan de måste bli kostnadseffektivare.

Ridklubbens stall i Ytterboda rustas för 5 miljoner kronor – ett förslag som samtliga partier var eniga om.

Älvkarleby alliansens budgetförslag är siffermässigt lika stort som socialdemokraternas. Innehållet ser dock olika ut. Alliansen vill köpa Jungfruholmens skola och behålla den som skola. De vill också minska skolpliktskostnaden för Älvboda friskola, samt satsa pengar på att minska ungdomsrelaterade brott.

– Vi vill att ett underlag ska tas fram om att bygga ett ålderdomshem i modern tappning. Det måste finnas någonstans att bo för de äldre som vill flytta från sina villor, säger Kenneth Holmström, m, representant för Älvkarlebyalliansen.

Socialdemokraternas sparkrav på nämnderna tror Holmström inte på.

– Det finns inte en chans i världen att de kan minska kostnaderna med 12 procent utan att frysa löner och avskeda folk.

18 juni ska kommunfullmäktiga klubba budgeten för 2009.

Mer läsning

Annons