Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso drar ned med 2 000

Skogsindustrijätten Stora Enso inleder ett besparingsprogram som kan innebära personalminskningar med upp till 2 000 personer.
Samtidigt redovisar Stora en förlust före skatt på 48,1 miljoner euro för det första kvartalet i år.

Annons

Merparten av Stora Ensos kostnadsbesparingar ska vara genomförda vid slutet av 2009 och resten vid slutet av 2010. Neddragningarna ska ske genom en sammanslagning av affärsområden och en kraftigt slimmad administration.

Det ser dock ut som att fabriken i Skutskär klarar sig utan neddragningar den här gången.


Neddragningen med upp till 2 000 personer – den exakta omfattningen kommer att stå klar efter mbl-förhandlingarna – är ytterligare ett i raden av stora sparpaket i Stora Enso. På två år har de totala fasta kostnader minskats med 4–5 procent av rörelseresultatet.
”Med de dramatiska förändringar som har skett runtomkring oss är detta ändå bara början”, säger vd Jouko Karvinen i ett pressmeddelande.


”Den globala finanskrisen och den skarpa konjunkturnedgången kräver snabba reaktioner för att anpassa verksamheten till förändringarna”, fortsätter han.
Neddragningarna ska framför allt ske genom att antalet chefer på högsta nivå och på mellannivå minskas, samt genom att olika stabsfunktioner och landsorganisationer minskas.

Programmet ska ge årliga besparingar på 250 miljoner euro.

Stora Enso redovisar en förlust före skatt på 48,1 miljoner euro för det första kvartalet i år. Motsvarande period i fjol gjorde bolaget en vinst på 83,1 miljoner euro.
Omsättningen rasade till 2 131 miljoner euro jämfört med 2 832 miljoner euro.

Mer läsning

Annons