Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sträckan Tierp–Skutskär kan få färre bussturer

Få resenärer och ett Upptåg som går parallellt.
Det kan leda till färre bussturer på linje 838 mellan Tierp-Skutskär.

Annons

Just nu pågår diskussioner mellan landstinget och berörda kommuner om vem som ska betala för busstrafiken. Landstinget anser att 838:an inte är en stomlinje och ska bekostas av Tierp och Älvkarleby kommuner.

Köper nytt tågset

Att det är för få resenärer, samt att vissa busslinjer körs parallellt med Upptåget är huvudorsaken. Landstinget är i full färd med att köpa in ett ytterligare tågset eftersom det är så många resenärer med Upptåget. Tåget som kostar cirka 10 miljoner beräknas sättas i drift 2011.

– Vi vill omfördela de pengar vi har för vissa stomlinjer behöver utökas, säger landstingsrådet Rolf Edlund, (C), som förklarar att det inte finns utrymmer för sådan satsning om de inte kan frigöra mera pengar.

Lars Skytt, (S), kommunalråd i Älvkarleby, anser att linje 838 är en stomlinje och ska bekostas av Landstinget.

Försämrad 838

– De har försämrat turerna på 838 vilket har upprört Marmaborna bland annat. Vi anser fortfarande att det är en stomlinje. Så länge de inte bygger ut turtätheten på Upptåget från Tierp till Gävle så kan de inte ta bort linjen, säger Lars Skytt.

I måndags sa landstingsstyrelsen ja till trafikförsörjningsplanen för 2010. I planen pekas sex linjer ut som Landstinget vill att kommunerna ska betala för. Linjerna är; 838 Skutskär-Tierp, 835 Älvkarleby-Östhammar, 832 Skutskär-Forsmark, 811 Öregrund-Östhammar och 844 Tärnsjö- Östervåla.

Tidigast till hösten 2010 kan de bli aktuellt med förändringar på de sex linjerna.

Mer läsning

Annons