Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa sparkrav på bygg- och miljönämnden

Färre livsmedelskontroller och färre provtagningar vid utsläpp.


Det blir konsekvensen när bygg- och miljönämnden i Älvkarleby måste spara.

Annons

– Det blir jättetufft. Vi får knapra överallt. Något utrymme för satsningar finns det inte, säger Kurt L Andersson, s, ordförande i bygg- och miljönämnden.

Som Arbetarbladet berättat tidigare måste samtliga nämnder i Älvkarleby minska sina kostnader med två procent i 2009 års budget.

För bygg- och miljöförvaltningen innebär det 100 000 kronor.

Förvaltningen är liten och har hyrt in konsulter vid vissa utredningar på grund av att de inte hinner tidsmässig, samt att de i vissa fall saknar den expertisen. Nu när nämnden måste skära ned så kommer de inte att kunna anlita konsulter som tidigare.

– Ibland har vi tagit hjälp av dem i samband med planarbete för att hinna klart, det kan vi inte nu, säger Andersson.

I de fall det inträffar utsläpp eller speciella händelser i kommunen får de svårt att hinna med. Som exempel på speciell händelse nämnde Andersson sopeldningen vid Dragon Gate.

– Ska man ta prover på bränt material, eller utsläpp från någon cistern så finns det inte utrymme för det i budgeten.

Årets målsättning att hinna klart med alla livsmedelskontroller i kommunen kommer inte att nås i år. Nästa år blir det ännu svårare då förvaltningen ibland har tagit hjälp av konsulter vid dessa provtagningar.

Andersson framhåller dock att bygglovshandläggningen inte ska beröras av bantningen. Däremot om någon invånare kommer in med idéer som de vill att förvaltningen ska titta på så har de ingen möjlighet att göra det.

– Då får de finansiera det själv, eller skjuta på det.

27 oktober ska frågan upp på kommunstyrelsens bord.

Mer läsning

Annons