Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om brandskyddet kan stänga asylboendet

/
  • Asylboendet i Marma öppnade 2012.
  • Jennie Marcusson, chef för avdelningen Samhällsskydd på Gästrike Räddningstjänst, är den som driver målet mot Migrationsverket.

Synpunkterna på hur bra brandskyddet på boendet i Marma egentligen borde vara går isär mellan Gästrike Räddningstjänst och Migrationsverket.
– Vi saknar vägledning i det här ärendet, säger Cecilia Gylling Lindkvist, Migrationsverkets rättschef.
Konsekvenserna av tvisten kan få stor betydelse för Migrationsverkets framtida upphandlingar av asylboendeplatser.

Annons

Från Gästrike Räddningstjänst är det chefen för avdelningen Samhällskydd, Jennie Marcusson som äger målet.

– Jag visste inte att de överklagat igen. Bra, då ska jag förbereda ett yttrande till kammarrätten, säger hon.

Hon berättar att olika boende har olika klassningar. Det är Boverkets byggregler som bestämmer hur brandskyddet ska vara utformat för olika boendeformer.

Läs Boverkets byggregler angående brandskydd här: Boverket BFS 2011:6

Ett vanligt boende i hyreshus har en klassning. Ett anvisat boende som till exempel HVB-hem eller vissa studentboenden har en annan klassning, och ett högre krav på brandskydd.

Det är här åsikterna går isär. Migrationsverket likställer boendet som vanligt boende i hyreslägenheter, vilket inte Gästrike Räddningstjänst gör.

Det hela började i januari i år. Vid brandinspektion av boendet fick hyresvärden föreläggande om ett antal åtgärder gällande brandskyddet i fastigheten.

Läs artikeln här: Brister på flyktingboendet

En del saker åtgärdades men ärendet överklagades av Migrationsverket till Länsstyrelsen i Uppsala län som gav Gästrike Räddningstjänst rätt. Föreläggandet om att förbättra brandskyddet stod fast. Efter ytterligare överklagande, denna gång till Förvaltningsrätten i Uppsala fick räddningstjänsten rätt igen. Detta hände i maj i år.

Migrationsverket överklagade detta beslut under tisdagen, och Kammarrätten i Stockholm är nästa instans. Där ska nu ärendet ses över för ett eventuellt prövningstillstånd. Högsta instans för ett mål av det här slaget är Högsta Förvaltningsdomstolen, och en dom därifrån kan bli prejudicerande.

Tiden tickar på, det här ärendet var inte så brännande i januari. Idag är läget ett helt annat.

– Som sagt, vi vill ha en vägledning här. På vilket sätt ser man på ett boende av det här slaget, säger Cecilia Gylling Lindkvist.

Tillströmningen av asylsökande har inte varit så här stor sedan andra världskriget, och Migrationsverket dammsuger kommunerna på tillgängliga bostäder. En prejudicerande dom i det här ärendet kan göra att det blir svårare att lösa boendefrågan för asylsökande snabbt.

Läs mer: Efter kritiken: Dragon Gate vill sälja flyktingboende

Mer läsning

Annons