Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsalaföretag bygger ut fiber i Älvkarleby

/

I Älvkarleby bygger IP Only, ett företag i Wallenbergsfären, ut fiber till villor runtom i kommunen.
– Vi bygger ut fiber till 2 800 hushåll. Det är en stor satsning, säger Camila Buzaglo, kommunikationsdirektör.

Annons

IP Only har också kontakter med både kommuner och byalag i Gästrikland. Där är det dock ännu inte klart med några konkreta byggprojekt.

Företaget har sedan 2013 byggt ut fibernät i hela Norden, berättar Camila Buzaglo. Ambitionen är att investera cirka 15 miljarder kronor fram till 2020.

– Det senaste är i Norrköping där vi bygger vidare på kommunens stamnät och på så sätt når långt ut på landsbygden. Vi har också förvärvat Jämtkrafts fibernät och där bygger vi på så att alla invånare i Årel, Krokom och Östersund får tillgång till fiber, säger hon.

I Älvkarleby kommun byggs fibernätet ut under 2016. Hushållen har under "kampanjtiden" fått beställa anslutning för 21 900 kronor. Nu, när tiden gått ut, är priset 24 900 kronor. För det får man grävning, också på den egna tomten, plus medieomvandlaren inne i huset.

Till skillnad från till exempel Telia och Gävle Energis Gavlenet så säljer IP Only inga tjänster utöver själva infrastrukturen.

– Vårt nät är öppet och neutralt. Vi konkurrerar inte med operatörerna som tillhandahåller tjänster och innehåll, säger Camila Buzaglo.

På flera håll i landet samarbetar IP Only med både kommuner och byalag.

– Med byalagen kan vi erbjuda lösningar som innebär att vi tar över det administrativa jobbet medan de samlar in markavtal och informerar, säger informationschefen.

IP Only har sitt säte i Uppsala och ägs av riskkapitalbolaget EQT som ingår i Wallenbergsfären. Företaget har cirka 350 anställda.

Regeringen har satt upp målet att 90 procent av Sveriges befolkning senast 2020 ska ha tillgång till bredband med en kapacitet på minst 100 megabit per sekund.

– Vi vill nå också de resterande tio procenten, säger Camila Buzaglo.

Mer läsning

Annons