Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskattade Dick får gå när Älvkarleby kommun drar in stöd för hörselskadade

/
  • Ingegärd Jonsson och Dick Persson utanför Hörselskadades förenings lokal på Hårstagatan i Skutskär.

De senaste åren har Hörselskadades förening fått bidrag för att kunna ha Dick Persson anställd som hörselinstruktör.
Inom kort försvinner stödet – något som kommer att slå hårt mot Älvkarleby kommuns invånare.
– Det är så upprörande att kommunen kan göra så här mot oss, säger 94-åriga Ingegärd Jonsson.

Annons

Sedan 2010 har utbildnings- och omsorgsnämnden i Älvkarleby kommun betalat ut ett bidrag varje månad till Hörselskadades förening i Skutskär.

Syftet har varit att ge föreningen möjlighet att ha Dick Persson anställd som hörselinstruktör – för att kunna hjälpa människor med olika slag av hörselnedsättningar.

Älvkarleby kommun ska nu ta bort bidraget. Det innebär i så fall att Dick Perssons tjänst upphör en bit in på 2016.

– Vi har ett bidrag från Arbetsförmedlingen till och med februari 2018 då jag går i pension. Men för att jag ska kunna vara kvar som hörselombud på halvtid behöver vi det här bidraget som vi har ansökt om från början på september, säger Dick Persson, som varit anställd av föreningen sedan 2006.

Enligt utbildnings- och omsorgsnämnden ska dock alla som behöver hjälp framöver i stället vända sig till hemtjänstpersonal, arbetsterapeuter eller hörcentraler på annan ort (Tierp eller Uppsala).

– Det sista svaret vi har fått är att kommunen inte har någon skyldighet att tillhandahålla tjänsten, förutom som en ren service till sina invånare, säger Dick Persson, som även åkt ut till kommunens äldreboenden för att bidra med sin kunskap.

För Ingegärd Jonsson, 94, har hjälpen varit ovärderlig.

– Jag är synskadad och ser snart inte apparaten längre. Jag har gått till Dick för att få apparaten ren och han är oumbärlig för mig och många andra. Många är darrhänta och kan inte sätta i batteriet ens, säger Ingegärd Jonsson och fortsätter:

– Det är så upprörande att kommunen kan göra så här mot oss. Jag har inte en chans att få samma hjälp någon annanstans.

I och med att Ingegärd fortfarande klarar sig utan hjälp från hemtjänsten är framtiden oviss när det gäller skötseln av hörapparaten.

– Man vet inte hur det kommer att fungera, det kan ta tid att få komma till Tierp för att byta slangen i hörapparaten, säger Dick Persson.

Ingegerd Söderström, som är sekreterare i Hörselskadades förenings styrelse, konstaterar också:

– Det ska egentligen finnas en syn- och hörselinstruktör i varje kommun, men det förnekar Älvkarleby kommun.

Hon tror inte att hemtjänsten kommer att fylla den lucka som kommer att uppstå.

– Jag är audionom i grunden och jag har försökt lära hemsamariter att intressera sig för det här, men dom skiter i det. Dom tar en apparat, klämmer in den i örat, skruvar upp ljudet och skriker "hör du mig?!". Det är det enda dom gör. Det här med hörsel är så känsligt och det är ingen som riktigt vill ta tag i det, säger Ingegerd Söderström.

– Kommunen ska skämmas och ändra sig när dom har en arbetskraft som är så pass duktig och som dessutom åker runt i hela kommunen. Hur blir det på äldreboendena om inte Dick kommer dit en gång i månaden? Jo, då får dom sitta där och inte höra.

Dick och Ingegerd poängterar samtidigt att det blir en extra kostnad för kommunen när människor som är i behov av hjälp tvingas åka färdtjänst till hörcentralen i Tierp eller Uppsala.

Har Älvkarleby kommun råd att vara utan den här tjänsten?

– Den frågan har jag också ställt, till förvaltningen. Vad blir konsekvenserna? Jag fick svaret att man kommer att klara av att hjälpa till inom den verksamhet och med den personal som finns, säger Anett Aulin, ordförande för utbildnings- och omsorgsnämnden.

– Det handlar om pengar. Knappt 100 000 kronor per år har gått till den här tjänsten och på grund av det stora underskottet har vi sett över alla verksamheter. Vi ifrågasätter inte det arbete som har gjorts och jag förstår att det blir svårt för alla som är vana att få den här hjälpen.

Eva Skytt, vård och omsorgschef:

– Älvkarleby kommun befinner sig i ett skarpt ekonomiskt läge och vi måste sätta det här i relation till allt annat som ska göras.

För människorna som behöver hjälp med användande och underhåll av hörselapparater råder det dock inget tvivel om vad det skulle betyda om Dick Persson tvingas sluta som hörselinstruktör redan tidigt i vår.

– Dick är vår räddning här och vi klarar oss inte utan honom. Det kommer att bli förtvivlan, säger Ingegärd Jonsson.

Mer läsning

Annons