Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatta för våld i hemmet ska få stödsamtal

2008 polisanmäldes 39 fall av våld i hemmet i Älvkarleby kommun.

Nu ska mammor och barn få extra stöd för att bearbeta sina upplevelser.

– Syftet är att stärka relationen mellan mamman och barnen, säger Linda Sahlberg, alkohol- och drogrådgivare, som ansvarar för projektet Coda.

Annons

Det är första gången som Älvkarleby kommun driver ett projekt som vänder sig till mödrar och deras barn. Under två års tid ska Sahlberg erbjuda stödsamtal för att hjälpa dem att bryta ett osunt beteende, samt bearbeta sina upplevelser. Hittills har fem mödrar anslutits till projektet. Projektet är inte kopplat till socialtjänsten och Sahlberg betonar att det inte kommer att ske någon journalföring. Däremot närvarar en familjeterapeut vid varje möte.

– Det är allvarliga saker att uppleva våld i det egna hemmet och socialtjänsten är rustad för att kunna ge dem den här hjälpen, mer än vid akuta lägen.

Anna Sahlberg berättar att de som använder våld mot sina närstående inte är överrepresenterade av missbrukare – utan det är oftast vanliga arbetare. Hon framhåller att det är svårt att nå ut till de kvinnor som berörs, då det ligger stor skam i att ha blivit utsatt.

Det är oftast genom barnen som våld i hemmet uppdagas.

– Det är i tonåren som de börjar må dåligt och det är oftast ett tecken på att allt inte står rätt till hemma, säger Sahlberg som välkomnar mammor att höra av sig till henne.

Projektet kostar 300 000 kronor och finansieras av Länsstyrelsen och Älvkarleby kommun.

Mer läsning

Annons