Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje ung är utan jobb

Älvkarleby kommun har den högsta arbetslösheten i Uppsala län.

För ungdomarna är situationen värst. Var tredje ungdom saknar arbete.

Annons

Uppsala län har lägst arbetslöshet i hela landet enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen. De kommuner som tynger ner statistiken är Älvkarleby och Tierp.

Älvkarleby ligger sämst till. Var tredje ungdom i åldern 18 till 24 år är utan jobb. I åldern 16 till 64 är var tionde arbetslös. Bland utrikesfödda går två av tio utan arbete.

– Det är en hög andel ungdomar som är arbetslösa i Älvkarleby. Det beror på att arbetsmarknaden i första hand påverkas av läget i Gävle, säger Jeanette Magnusson som är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Gävle.

Gävleborgs län har den högsta arbetslösheten i landet, 11,2 procent är arbetslösa. Med varsel på Sandvik och den ekonomiska oron ser inte situationen ut att bli bättre framöver enligt Jeanette Magnusson.

– Det finns en viss oro över läget. Men det finns möjligheter också. De lokala företagen vill gärna anställa lokal arbetskraft.

Vad ska man göra som ung och arbetslös i Älvkarleby?

– Kolla var arbetsmarknaderna finns och var inte rädd för att röra på dig. Det finns exempelvis möjligheter till jobb utomlands. Ta chansen om du kan.

Mer läsning

Annons