Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vegas, vattenfall och västkust

/

Två nya veckor har nu gått och vi har två veckor kvar. Vi fortsätter vår USA-berättelse där den avslutades sist, nämligen i den lilla staden Flagstaff.

Annons

Denna stad ligger en bit upp i bergen, nära Grand Canyon, vilket gjorde staden till ett naturligt stopp innan vi begav oss till kanjonen. Flagstaff är en mysig stad, med en äldre stadskärna och många mysiga caféer. Morgonen därpå begav vi oss till Grand Canyon, och det är verkligen en magnifik syn att beskåda dalen. Man förstår varför den heter Grand Canyon – det är stort, fruktansvärt stort. Vi skulle gärna ha vandrat ner i dalen men vi hade inte rätt utrustning för ett sådant äventyr som tar flera dagar. Vi nöjde oss med att åka bilvägen och stanna på de många utsiktsplatserna som finns runt i parken.

Nästa stopp blev en annan storslagen skapelse i Amerika, nämligen Hooverdammen som ligger strax öster om Las Vegas, mellan Arizona och Nevada. Där förstod vi hur varmt det hade blivit de senaste dagarna, termometern stod på strax över 40 grader, vilket ingen av oss var van vid. Men det var bara att vänja sig och njuta av den härliga värmen, som höll i sig även vid nästa destination som var Las Vegas.

Tur nog hittade vi rabattkuponger för ett väldigt fint motell med en stor pool och jacuzzi, där vi bestämde oss för att stanna nästan en hel vecka. I Vegas är en vecka kort, här finns allt för den som gillar nöje. Kasinon, storslagna shower, nattklubbbar, berg- och dalbanor, lejon, strippor, god mat, poolpartyn, limousiner, trollkonstnärer, ficktjuvar – vilket vi råkade ut för – och mycket, mycket mer. Det finns oändligt mycket att göra i Vegas, bara man har pengar. En show kan kosta 170 dollar eller vara helt gratis. Vi gick på showen Fantasy som var en show med toplesstjejer, sång och komik – en riktigt bra show som vi uppskattade. När man är i Vegas ska man så klart spela, och det gjorde vi. Men det vara bara pappa som lyckades vinna några pengar. Fjärde juli hade vi nöjet att få fira amerikanernas Independence day mitt i Vegas och det var inte ett litet firande. Gatorna var fulla med människor som festade till och i skyn kunde man se vackra fyrverkerier som fyllde natthimlen. Solbrända flydde vi dagen därpå upp i bergen, nämligen till Yosemites nationalpark i Kalifornien. 13 grader var det uppe på berget där till och med snön låg kvar på vissa ställen. För huden var det underbart med lite svalka och själen fick njuta av en av de allra vackraste berglandskap vi någonsin skådat med vattenfall och klippiga berg. Fast det var förbjudet kunde jag och Andreas inte motstå att klättra upp till ett vattenfall, så vi skuttade upp för de hala stenarna likt ekorrar tills vi såg ut som två prickar för åskådarna som blev kvar. Väl där uppe var det som att stå i ett spöregn när vattenfallet träffade klipporna. Känslan var nästan magisk, två bröder stod ensamma vid ett stort vattenfall. I Yosemiteparken finns även en urgammal sequoiaskog med träd som kan bli upp till 3 000 år gamla – och riktigt stora, då de aldrig slutar växa på bredden.

Men vi hade inte tid att stanna i en stor skog hela semestern, så vi drog vidare med hyrbilen till San Fransisco. Där kollade vi in Golden Gatebron och shoppade snygga kläder, vilket det fanns gott om i staden. Att köra bil i San Fransisco utan GPS var ingen höjdare. Istället för att ta in på ett motell i staden flydde vi ut till den vackra kaliforniska västkusten och badade i Stilla havet. Vattnet var riktigt isande kallt men vågorna var stora och så roliga att leka i att man glömde bort kylan. På kvällen letade vi oss ut på piren i staden Santa Cruz och åt en bit mat som de lokala fiskarna hade tagit upp ur havet. Grillade sardiner visade sig vara en riktig höjdare.

Så här fortsatte vi veckan, sakta ner efter den kaliforniska kusten med bad och vackra stränder, mot San Diego. Ett delmål i staden är att besöka hangarfartyget Midway som pappa är väldigt exalterad över, men det får bli nästa vecka.

Nu ska vi ner till stranden en sista sväng i staden Oceanside innan det får bli kväller för dagen. Jag tror att det blir lite jordgubbar med vispgrädde först kanske.

 

Kim Wahlman

Mer läsning

Annons