Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har gjort fel”

/
  • VILL GÖRA RÄTT. Mister Jingchun Li medger att de agerat fel och hädan efter ska de följa de svenska reglerna. ”Jag trivs att driva verksamhet i Sverige, men det är stor skillnad på kulturerna”, säger Li.
  • SORTERAR. En av de åtta arbetarna sitter och sorterar glas.Foto: Katarina Lönnberg

Sopberget vid Dragon Gate minskar – sakta men säkert.

Det konstaterar bygg och miljökontoret som inspekterade området i går.

– Vi har gjort fel. Nu ska vi göra allt rätt, säger ägaren Mister Li.

Annons

Bygg- och miljönämnden har ställt krav på Dragon Gate att allt avfall ska bort, området städas, markprover ska tas efter nedgrävda sopor, samt att ta fram en kontrollplan. Om företaget inte gör detta riskerar de böter.

I går besökte bygg- och miljöchefen Anna-Karin Jakobsson och miljöinspektör Christina Peterson företaget. Tillsammans med Dragon Gates ägare Jingchun Li, vd Kenny Li och tidigare platschefen Erland Ågren inspekterade de området.

Företaget hade fram till 25 juni på sig att ta bort allt avfall – något som de inte klarat av.

– Vår bedömning är att mycket har blivit åtgärdat. De har fört bort mycket massor och har en plan för hur resten ska tas bort. Men det ger fortfarande ett skräpigt intryck, säger Anna-Karin Jakobsson.

Förlängd tidsfrist

Orsaken till förseningen beror enligt Kenny Li på att arbetarna från Kina kom så sent som för två veckor sedan. De har begärt att få förlängd tidsfrist till 14 juli – något som bygg- och miljönämnden har sagt ja till.

– Då kommer allt vara borta, försäkrare Erland Ågren.

Företaget har däremot inte lämnat in en egen kontrollplan och riskerar nu att bötfällas. Nämnden ska ansöka hos miljödomstolen om att få vitet utdömt. Erland Ågren betonar dock att kontrollplanen är på gång.

Däremot har företaget tagit de markprover som nämnden krävt. Nu återstår att se vad de måste göra med de områden där sopor har upptäckts i jordmassorna.

Ägaren Jingchun Li framhåller att det har tagit tid för honom att förstå de svenska reglerna.

– Vi ville bygga upp allting fort. Nu vet vi inte kan göra så. Vi måste ta hand om avfallet och respektera de svenska lagarna, säger Li som vill göra rätt för sig nu.

En tredjedel förverkligat

Han är tacksam för att Älvkarleby kommun legat på och försökt förklara hur de ska göra.

– Det är vi som gjort fel, säger Li som känner sig välkommen trots bråk med myndigheter.

Han säger att han hittills bara har förverkligat en tredjedel av sina planer. Planerna på ett affärscentrum och Kung Fu-skola står fast.

Att pengarna inte börjat rulla in bekymrar honom inte.

– Jag hade aldrig tänkt tjäna pengar här utan bara utveckla den kinesiska kulturen, säger Jingchu Li.

Mer läsning

Annons