Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi måste agera mot Dragon Gate”

– Det här kan inte fortgå. Vi måste agera. Det säger Kurt Andersson, s, ordförande i bygg- och miljönämnden i Älvkarleby, om att Dragon Gate bygger utan bygglov.

Annons

I går skrev Arbetarbladet att Dragon Gate saknar bygglov på tre byggnader - trots att det gått ett år sedan stommarna restes. Bygg- och miljönämnden är tillsynsmyndighet över bygget.

– Vi ser mycket allvarligt på att det fortgår. Vi måste göra något, säger Kurt Andersson som menar att de sänder ut fel budskap till andra aktörer om de inte agerar.

Till en början var nämnden överseende med att det tog tid att få fram korrekta handlingar eftersom det fanns kulturella svårigheter att förstå svensk lagstiftning. Sedan starten 2004 har endast en byggnation haft bygglov innan byggstarten.

– Jag kan ta att det blir en kulturkrock i början. Men nu har det gått så lång tid att de måste anpassa sig efter våra lagar.

Nyligen var frågan uppe på bygg- och miljönämnden. Enligt Andersson var alla överens om att de måsta agera.

– Jag kan urskulda mig med att bygget var långt på väg innan jag blev ordförande. Jag pratade med bygg- och miljöchefen i fredags och kommunchefen i dag och ska prata med kommunalrådet. Vi måste agera tillsammans med kommunledningen.

– Det vill jag inte uttala mig om ännu. Vi måste få prata om det här internt först.

Andersson är medveten om att det råder delade meningar om nämndens agerade. Vissa anser att de ska agera - medan andra tycker att de ska låta arbetarna få bygga i fred.

– Det viktigaste är att bygget blir klart. Det är ett fascinerande projekt i sin helhet, men regelsystemet gäller även för dem. Däremot kanske vi inte kan ha lika vassa armbågar mot dem.

De tre byggnader som saknar bygglov är restaurangen utanför muren, kung fu-skolan, samt valvgången inne på torget.

Mer läsning

Annons