Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsparken invigd

/
  • INVIGNING. Ola Alterå, stadssekreterare vid Näringsdepartementet, klipper bandet med hjälp av Anders Eldemar, Stora Enso och Anders Lyberg, vd Vindin AB.
  • STORA ENSO. Vindkraftsparken ska leverera cirka 30 000 megawattimmar per år till Skutskärsfabriken.
  • VINDKRAFT. Sedan 8 oktober snurrar de fem vindkraftverken i Skutskär.

Nu är vindkraftsparken vid Stora Enso i Skutskär invigd.

– Det är roligt att basindustrin står bakom projektet, sa Ola Alterå, stadssekreterare vid Näringsdepartementet, som klippte bandet.

Annons

”Enade” är namnet på vindkraftsparken som ska försörja delar av Skutskärsfabriken med el. Det är VindIns första park som sätts i bruk. Mellan 150 och 200 miljoner kronor har satsningen kostat.

Sedan 8 oktober i år är de fem vindsnurrorna i drift.

– Det har gått hur smidigt som helst. Den håller den väntade produktionen, sa Anders Eldemar, vid Stora Enso som jämförde produktionen med elbilar.

En miljon mil med elbil

Han berättade att energin som parken har producerat under denna månad motsvarar en miljon mil med elbil.

Invigningen skedde på västra piren. Stadssekreterare Ola Alterå invigde parken genom att klippa det traditionella bandet.

Han betonade att basindustrin är fortsatt viktig för Sverige och har så varit under en lång tid. Alterå betonade vikten av långsiktiga investeringar inom energisektorn.

– Det är viktigt för att kunna ta sig ur krisen och få en hållbar utveckling, sa Alterå.

Ägs av tio storföretag

VindIn AB ägs av tio elintensiva storföretag – däribland Stora Enso, Korsnäs och Aga. Bolagets mål är att ha satt i drift 150 vindkraftverk till år 2013.

VindIns nästa projekt är en vindkraftspark med 30 verk uppe i Örnsköldsvik. Projektet beräknas kosta 1,1 miljard och ska sättas i drift 2011.

Mer läsning

Annons