Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

137 kronor mer i hyra för en trerummare i Tierp

Nu är Tierpsbyggens hyror klara.
Det blir en genomsnittlig höjning på 2,5 procent.
För en snittlägenhet på 70 kvadratmeter blir det en höjning på 137 kronor i månaden.

Annons

– Vi får ju vara nöjda nu när vi kommit överens, men vi ville ju ha lite högre höjning för att kunna göra mer underhåll på fastigheter, säger Roger Kjettselberg, vd för Tierpsbyggen.

Bostadsbolaget hade begärt en höjning på 3,3 procent – vilket hyresrättsföreningen ansåg var alldeles för högt. Efter en lång hyresförhandling som slutade med medling kom parterna överens.

Till skillnad mot förra året blir det en höjning i fyra olika nivåer; 0 procent, 1,7 procent, 2,3 procent och 2,9 procent. Det är ett första steg för arbetet med ”rättvisare hyror” där varje enskild lägenhet bedöms efter flera kriterier.

De hyresgäster som blir utan en höjning har i dag högre hyra jämfört med andra jämförbara lägenheter.

– Huvuddelen av höjningen på 2,9 procent ligger i Tierp, men det finns även några lägenheter på andra orter, säger Kjettselberg som framhåller att den minskade hyreshöjningen innebär mindre pengar till underhåll.

I årets budget hade Tierpsbyggen avsatt 17 miljoner – vilket är 5 miljoner mer mot 2010. Nu minskar de budgeten med 800 000 kronor.

– Vi tycker själva att vi behöver ett bättre underhåll, sen har hyresgäster i enkäter påpekat att det viktigaste för dem är standarden och underhåll.

Hyrorna för garage, carportar och motorvärmare höjs med 2,5 procent för 2012.

Tierpsbyggen och hyresgästföreningen ska under våren påbörja arbetet med att se över samtliga 1 750 lägenheter. Hyresgäster ska få svara på en enkät där de värderar sitt boende. En poängbedömning kommer att göras – bland annat bedöms närheten till service, kommunikation, standarden på lägenheten.

Hyreshöjningen gäller från 1 januari i år.

Arbetarbladet har inte lyckats nå hyresgästföreningen för en kommentar.

Mer läsning

Annons