Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14 lodjur får skjutas

/

Naturvårdsverket har beslutat att sex lodjur får skjutas under lodjursjakten i Uppsala län. Samma siffra för Gävleborg ligger på åtta.
Samtidigt beslutades det att fällor får användas under årets jakt.

Annons

Viltvårdsnämnden ville att så mycket som 28 lodjur skulle få skjutas i Uppsala län i år. Naturvårdsverket är av en helt annan åsikt och beslutar att gränsen går vid sex lodjur, lika många som året innan. Även i Gävleborg är kvoten oförändrad, där tillåts jägarna att skjuta åtta lodjur.

– Vi har bedömt den siffran som rimlig, säger Monica Eriksson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

En annan fråga som Naturvårdsverket tog ställning till var huruvida fällor skulle få användas även i år. Kravet från länsstyrelserna är att jägarna anmäler vart fällorna placeras innan jakten börjar den första mars.

– Man har tyckt att det är okej från Naturvårdsverkets sida och har alltså godkänt det även i år. Men det ska vara kontrollerat, vi vill i god tid ha in var fällorna ska finnas så att vi kan besikta dem, säger Elisabeth Schöning, jakthandläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala.

Samma sak gäller även för Gävleborg.

– Vi har inte beslutat hur vi ska kontrollera fällorna ännu men alla ska anmälas och vår tanke är att hinna besöka så många ställen som möjligt, säger Monica Eriksson.

Lodjursjakten pågår under hela mars eller fram tills dess att länets kvot av fällda lodjur är uppfylld.

Mer läsning

Annons