Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16:e året för Hållnäs marknad

Örnen landade klockan 13 på Hållnäs marknad under söndagen. Då hade motorsågsskulptören Torbjörn Lindgren med sin känsliga motorsåg skapat en örn ur en stor stock inför en stor och uppskattande folkskara.

Annons

– Det är riktigt jobbigt att tillverka ett djur så här i värmen men det här är årets sista framträdande, man har ju lite att göra hemma också. Den här örnen skall stå ute och oljas in för att hålla som bäst, berättade en svettig Torbjörn Lindgren från Leksand och tog av sig skyddshjälmen.

Örnen lottades ut och innan marknaden avslutades skapade Torbjörn också en björn.

Per-Erik Karlsson, eldsjälen för marknaden var nöjd med dagen och den engagerade personalen.

– Förra året regnade hela tillställningen bort men i dag är det ju riktigt marknadsväder. Knallarna kommer från olika håll vilket är roligt, och att se våra cirka 50 personer i sina gula t-shirts som jobbar med det här är inspirerande. Det är 16:e året vi kör, det hela började på Gröna Lund i Edvalla men sen flyttade vi till Verstuberget. Nu har vi runt 600 bilar på parkeringen här idag vilket visar att folk tycker att vår marknad är trevlig och det är vi glada över.

Hållnäsbröd, Hållnäsost, våfflor och korv konsumerades med fart och Siv Fridén från Borlänge och Ulla-Britt Värmefjord från Stockholm smakade av våfflorna.

– Fast marknaden är viktigare än våfflorna. Hållnäsost och bröd samt en fågelholk har vi köpt så här långt, berättade Ulla-Britt.

Gert och Kristina Evaldsson samt ytterligare tre personer från Hållnäs Bygdegårdsföreningen har sett till att osten och brödet tillverkats till marknadsdagen.

– Vi ystar på runt 100 liter mjölk och under måndagen och tisdagen gör vi brödet efter ett beprövat Valnäsrecept. Det fungerade bra i år igen då alla vet vad dom ska göra eftersom vi har en vältrimmad organisation kan man säga, berättade en leende Kristina Evaldsson.

Fågelholkar, strömmingsburgare, smide och mat bland mycket annat samt lite musik förstås fanns att tillgå denna soliga marknadsdag, precis som en marknad förväntas vara på den vackra Hållnäshalvön.

Mer läsning

Annons