Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23 kan få mat utifrån trots nya kök i Tierp

/
  • Osäkert. De som vårdas på geriatriken i Tierp kan fortsatt få kyld mat. Det är nämligen osäkert om landstinget kan köpa varm mat av kommunen. Personen på bilden har inte med texten att göra.

När skolbarn och pensionärer i Tierp får mat från egna kök gäller det inte 23 gamla på geriatriken i samhället. De portionerna upphandlas och det kan bli antingen kyld mat utifrån eller varm mat från orten.

Annons

Den avgörande skillnaden mot övriga Tierp är nämligen att geriatriken hör till landstinget. Landstinget har hängt med i kommunens avtal med Sodexo i Gävle om inköp av kyld mat, men vid årsskiftet upphör avtalet.

– Vi har gjort en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling.

– Det rör sig om lunch och middag för 23 personer. Upphandlingen gäller antingen kyld eller varm mat, säger Christina Södergren, upphandlingschef inom landstinget i Uppsala län.

Upphandlingen omfattar cirka 800 000 kronor om året. Så enkelt som att bara köpa maten av kommunen verkar det inte vara. Södergren säger att de gärna köper av kommunen. Roger Schedin, upphandlingschef på kommunen, är dock osäker på vad kommunallagen tillåter.

– Frågan är om det ligger inom den kommunala kompetensen, om det är något vi ska hålla på med.

Varken Södergren eller Christina Edling, kostkontrollant inom landstinget, tror att någon restaurang klarar av att uppfylla kriterierna för att vinna upphandlingen. Maten till de gamla ska nämligen vara näringsriktig, säsongsanpassad och ha rätt energiinnehåll.

Till saken hör också att varmlagad mat måste serveras senast två timmar efter tillagningen.

Att ta mat från Akademiska sjukhusets kök går inte heller då det köket läggs ned under hösten. Det skulle i så fall bli mat som lagas i Västerås och mellanlandar i Uppsala.

Monica Ulfsdotter-Pettersson, chef för geriatriken i Tierp, är inte orolig för att de gamla ska bli utan mat.

– Vi löser det här på något sätt. Smidigast är om vi kan få maten lokalt.

Mer läsning

Annons