Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 forskare studerade skogsbruk i Söderfors

40 forskare från Europa studerade under fredagen svenskt skogsbruk utanför Söderfors.
– Den viktigaste lärdomen är att skogsbruket måste anpassas regionalt. Tydligaste exemplet är nu när vi studerar maskinanvändningen, säger Erik Viklund, kommunikationschef på Skogforsk.

Annons

– Vi har kommit väldigt långt i Sverige vad gäller maskinanvändning. Det är vårt sätt att möta ganska höga lönekostnader och höga krav på arbetssäkerhet. Det gäller att skörda billigt och effektivt, säger Viklund.

Visar maskiner

När Arbetarbladet når honom i skogen strax öster om Söderfors demonstreras tre olika maskiner för forskarna. Det är en slutavverkningsskördare, en skotare som används för slutavverkning och en gallringsskördare.

De 40 forskarna är från 18 Europeiska länder, bland annat Tjeckien, Makedoniern, Tyskland Turkiet och Portugal.

På plats diskuteras svensk jordbruks utmaningar och möjligheter. Forskarna får bland annat veta om nya lösningar för mindre markskador och skog som laserscannas från luften. En av arrangörerna, Stora Skog, visar upp vardagsarbetet i skogen och vilka krav som ställs på förare och organisation.

Dagen i skogen är en del av European Forest Institutes årsmöte. Arrangörer är Skogsforsk, Korsnäs Skog, Bergvik Skog och Stora Enso Skog.

Mer läsning

Annons