Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

800 utan jobb i Tierp

Antal öppet arbetslösa i Tierps kommun sjunker sakta men säkert.
I dag är nära 800 personer arbetslösa – varav 25 procent är ungdomar.

Annons

– Det är ett bekymmer. Många ungdomar går inte klart skolan och i dag går det inte att få jobb på industrin utan en bra utbildning, säger Lars Ireneus, chef för Arbetsförmedlingen i Tierp.

I dag är 380 personer öppet arbetslösa och nästan lika många är sysselsatta i olika åtgärder. Jämfört med året innan är det en minskning med 200 personer. Han ser med glädje på de positiva vindar som blåser inom industrin i kommunen. Varslet från Åkers i Söderfors hann de aldrig oroa sig för då kringliggande industrier skrek efter kompetent personal. Av de 40 varslade så har nästa alla fått nya jobb. Ireneus ser dock oroande på framtiden om ungdomarna inte utbildar sig och är beredda att pendla för att få arbete.

– Det är ett bekymmer att så få söker till Industriprogrammet att utbildningen läggs ned. Industrin måste ha lokal arbetskraft. Det går inte att rekrytera allt behov utifrån, säger Ireneus som befarar att om trenden inte vänder så kan företag flytta verksamheter.

Just nu håller arbetsförmedlingen tillsammans med Tierps kommun på att ta fram nya projekt för att bryta trenden och minska ungdomsarbetslösheten.

Mer läsning

Annons