Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AB hälsar på: Långviken – 2 hus och 19 höns

/
  • Bertil, Anita, Tauno, Torsten och Gunnar framför Anita och Taunos hus.
  • Anita har ett foto över de familjer som bodde i hennes hus innan heller föräldrar flyttade in.
  • Till Taunos hembygda bastu, i närheten av huset, kommer det massor av människor för att basta och bada i sjön.
  • Torsten, Gunnar och Tauno hade många historier att dela med sig av från bruket.

Vi kastade pilen och hamnade i Långviken. Det måste väl vara en ort, tänkte vi och körde mot Söderfors. Vi kör inte vilse, men väl för långt. Förbi skylten där det står Långviken, vänder om och konstaterar att det står Långviken på baksidan också. Platsen börjar och slutar vid samma skylt.

Annons

Vi är på väg hem till Tauno och Anita Lahtinen. De bor i ett av byns två hus, i en röd liten villa. De är i full färd med att mata sina höns som springer fritt på gården. 19 stycken höns har de, plus en tupp, och en katt och en papegoja som kan prata och säga att han är sugen på banan.

Hönsen bestämde de sig för att skaffa för ett år sedan, "det hör till" enligt Anita och de får fjorton färska ägg varje dag. Några av hönsen köpte de från en industribondgård där de suttit inspärrade i burar och värpt.

– Det räcker med lite sunt förnuft för att ta hand om hönor, säger Anita och skrattar.

Det är mest hönsen som påminner om bondgård här, fast vi är ute på landet. Långviken, som ligger bara några kilometer från Söderfors, finns mest som bostäder för de som jobbat på bruket inne i stan. Huset som Anita föddes och växte upp i, och bor i idag, byggdes 1924.

Bertil Lööf föddes i huset bredvid 1928 och bodde i Långviken hela sin barndom. Sedan dess har han knappt varit där, förutom när han cyklat förbi. Anita har ett foto på familjen som bodde i hennes hus innan hennes föräldrar och Bertil kan peka ut varenda en med namn. I ladan där Anita och Tauno har byggt en lägenhet, där hade Bertils familj sin husgris. Och på gräsmattan där barnbarnens studsmatta står, där fanns ett stort potatisfält på den tiden.

Det blir en kär återträff i Anitas och Taunos trädgård. Bertil har kommit för att hälsa på, tillsammans med Gunnar Thollander och Torsten Lindberg. Alla är de uppvuxna i krokarna, de har gått på samma skola i Söderfors och de har jobbat med Tauno på bruket.

– Det fanns en industriskola i Skutskär. Där gick jag ut 1960 och då sa rektorn vid avslutningen: "nu mina kära elever har ni en tryggad framtid ni kommer alltid ha arbete". Då var det tryggt, men efter ett antal år var det inte så tryggt, säger Torsten.

Sedan dess har bruket bytt ägare flera gånger, och det bor inte lika många människor i Söderfors längre.

Tauno kom till Söderfors från Finland i slutet på 60-talet för att hälsa på en vän, träffade Anita och blev kvar.

– Det är som Finland här, säger han och skrattar, och berättar att i Långviken blir han kvar resten av livet.

Se de tidigare avsnitten av AB hälsar på:

Brännsågen: Idyll vid Testeboån

Kalvs fäbodar: Birgit och Seppo stoppade fäbodens förfall

Mer läsning