Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägare vill höja sitt båthus 50 cm – kommunen överklagar

/

Kommunen ger sig inte vad gäller mannen som vill höja sitt båthus i Fågelsundet med 50 centimeter. De överklagar nu länsrättens dom till kammarrätten. I överklagandet pekar kommunen på områdets höga värden.

Annons

Nyligen beslutade länsrätten att kommunen måste ge ägaren bygglov att höja taknocken 50 centimeter, vilket möjliggör övernattning i båthuset.

– När detaljplanen för området togs var det viss status på husen. Men det menar länsrätten att man inte ska ta hänsyn till, utan husen ska betraktas från en person som är där första gången, säger Göran Carlsson (S) ordförande i utskottet samhällsbyggnad.

Kommunen poängterar att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk och kulturell synpunkt. De betonar att Fågelsundets fiskehamn ligger inom ett riksintresse för kulturmiljövården och att det är länets största fiskeläger med en lång tradition. Kommunen pekar på att de själva, Upplandsmuseet och länsstyrelsen anser att Länsrättens dom strider mot plan- och bygglagen.

– Det här har betydelse inte bara för Fågelsundet utan alla områden där vi lägger varsamhetsbestämmelser, säger Carlsson.

Mer läsning

Annons