Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägarna till sjöbodarna köper marken för 1 miljon kronor

Annons

Ett 60-tal ägare av sjöbodar i Fågelsundet köper marken som de arrenderar av kommunen. Kommunstyrelsen har fastställt priset till 1 miljon kronor.

Gert Evaldsson, som hyr två bodar, tycker att det är ett överpris.

– Personligen tycker jag att det är för dyrt. Det är mark som Hållnäs kommun en gång köpte av Sjöfartsverket och som kommunen nu säger inte är lönsam för dem, säger Gert Evaldsson, som dock är nöjd med att affären är i hamn.

Bakgrunden till köpet är att kommunen sade upp arrendeavtalet med avsikt att höja avgiften till marknadsvärdet i liknande områden. Hyresgästerna tog då initiativet till förhandlingar och bildade Fågelsundets ekonomisk förening som har köpt marken.

– Vi är ett kooperativ som själva ska bestämma arrendet. Det behövs pengar till underhåll, säger Gert Evaldsson som sitter i föreningens styrelse.

Köpet innebär inte att bodägarna får ändra husen som de vill. Marken är kulturminnesskyddad och fiskelägret ska behålla sin ursprungliga karaktär. Det behövs bygglov för ändringar på husen. Allmänhet får även fortsättningsvis beträda bryggor och använda kommunens toaletter.

Mer läsning

Annons