Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldrevården i Tierp är bland de sämsta i landet

I flera mätningar får äldrevården i Tierp bottenbetyg.

PRO:s äldrebarometer sågar vården och en enkätundersökning bland pensionärer visar på stora brister.

Nio av tio på äldreboenden uppger att de inte kommer utanför dörren när de vill.

Annons

Kristina Ericsson, chef för särskilda boenden (äldreboenden) i kommunen, medger att det är alldeles för dåliga siffror.

– Vi får titta i våra genomförandeplaner för varje pensionär. Där ska det dokumenteras hur ofta han eller hon vill komma ut och när det har skett. Det ska hela tiden vara utifrån hur var och en vill ha det, säger Ericsson.

Kan en pensionär bli sittande inne en hel vinter?

– Vi kan inte tvinga någon till att gå ut. Men det beror på personalens förhållningssätt. Personalen har fått träning i hur de ska säga efter att vi tidigare fått kritik angående bemötande och förhållningssätt. De ska säga ”Kom så går vi ut” och inte fråga ”Ska vi gå ut!”.

279:e plats av 290

Den enkätundersökning som Socialstyrelsen gjorde våren 2010 över hela landet ger dock en annan bild från Tierps kommun. Enkäten finns med i den större undersökningen av äldrevården, ”Öppna jämförelser, Vård och omsorg av äldre 2010”, där också Sveriges kommuner och landsting (SKL) är medförfattare.

Av 82 pensionärer i Tierps kommun som svarade på frågorna var det bara 12 procent som uppgav att de får komma ut när de själva vill. En siffra som är bland de sämsta i landet. Tierp hamnar på 279:e plats av 290 vad gäller den här frågan.

– Vi ska analysera hela resultatet, bearbeta och göra handlingsplaner. Framför allt är det viktigt vad vi ska göra framöver, säger Kristina Ericsson.

Förstärker med tio tjänster

Ericsson tar också fasta på att det till stor del är anhöriga till pensionärerna som svarat på frågorna.

– Vi kanske är för dåliga på att informera dem om vad vi gör.

Är det en ekonomisk fråga hur bra ni är på det här?

– Det kan jag inte säga nu. Men nästa år förstärker vi med tio tjänster för skyddsåtgärder och social samvaro och det är en indikation på att vi legat lågt med tjänster, säger Ericsson som också är medveten om att bemanningen är sämre på helger.

PRO ger också dåligt betyg

Även den Äldrebarometer som PRO gjorde i somras pekar ut Tierp som en av de sämsta kommunerna i landet av 236 undersökta. Den tittade bland annat på inflytande, vård och service.

Socialstyrelsens undersökning ger på vissa områden högre betyg av boende på äldreboenden. Precis som i övriga landet är de mer nöjda med personalens bemötande. Dessutom är det allmänna intrycket av äldreboendet gott.

Mer läsning

Annons