Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen räddade ögonmottagningen

/
  • Värdefullt med lokal specialistvård, tycker Tobobon Sven-Olof Jansson.

Alliansen och SD gick ihop och räddade ögon- och öronmottagningen vid Tierps Vårdcentrum. Börje Wennberg (S), landstingsråd och Tierpsbo, driver inte mottagningens överlevnad lika hårt nu som innan valet.

Annons

Sedan V lämnade samarbetet med S och MP har majoriteten fått svårt att få igenom sin politik. V lämnade samarbetet då partiet ville sänka priset kraftigt på UL-kortet och höja skatten mer under mandatperioden. Nu höjs skatten med 55 öre under år 2016, efter beslut av S + MP + V. Alliansen ansåg inte att skattehöjningen var nödvändig.

På landstingsfullmäktige nyligen fick alliansen med hjälp av SD igenom sitt program om inriktningen i vården. Det innebär att det ska bli mer specialistsjukvård ute i länet och att ögon- och öronmottagningen ska öppnas senast under år 2016.

Landstingsledningen flyttade mottagningen till Uppsala i slutet av mars.

– Människor med synnedsättning och äldre som har svårt att resa drabbades. När alliansen styrde förra mandatperioden protesterade jag mot tjänstemännens förslag på nedläggning. Som politiker måste du bevaka frågan, säger Lina Nordquist (FP), landstingsråd.

I valrörelsen stod också Börje Wennberg (S), landstingsstyrelsens ordförande och Tierpsbo, upp för mottagningen. Han var då rädd för att en stängning skulle slå mot resurssaga patienter.

– När du sitter i opposition kan du föreslå vad som helst. Sedan blev det uppenbart att det är svårt att rekrytera specialistläkare till Tierp och det kräver stora investeringar i utrustningen. Men nu har landstingsfullmäktige fattat beslutet och tjänstemännen ska genomföra det om det är praktiskt och ekonomiskt möjligt. Är det möjligt, är jag för.

Hur menar du?

– Vi har inte velat höja skatten mer än nödvändigt. Det finns gränser för allt och vi kan inte kosta på vad som helst. Nu måste vi hålla budget och utnyttja varje krona på ett effektivt sätt. Vi har minskat kostnadsökningarna, men inte tillräckligt mycket, säger han.

Alliansen fick med stöd av SD även igenom mer resurser till primärvården, en utökning av husläkarmottagningen för funktionsnedsatta och att vårdlotsarna återinförs.

Tobobon Sven-Olof Jansson är nöjd med att ögon- och öronmottagningen öppnar igen.

– Det är jättebra för oss äldre att mottagningen ska öppna i Tierp. Jag ska på synundersökning på Akademiska Sjukhuset snart. Det är många äldre här som behöver hjälp med att ta sig till Uppsala.

Mer läsning

Annons