Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre söker tillgymnasiet i Tierp

/
  • LÅGTRYCK. Elever som väljer Högbergsskolan som förstahandsval i gymnasievalet har minskat rejält.Foto:  Andreas Andersson

Antalet niondeklassare som söker till gymnasiet på Högbergsskolan har minskat med en tredjedel. Barn- och fritidsprogrammet har endast fyra förstahandssökande.

Annons

– Det innebär att det blir lite svårare att få igång alla program och inriktningar som eleverna önskar, säger Anders Eklund, biträdande rektor på Högbergsskolan.

Minskningen, som gäller förstahandsvalet, beror främst på minskande årskullar. Men den beror också på den ökande konkurrensen från friskolorna. Ett problem som ledningen för skolan är väl medvetna om.

– Vi har ännu ingen klar strategi om hur vi ska bemöta det. Men vi arbetar väldigt hårt med den frågan. Vi vet att vi har en bra verksamhet och kan vi bara övervintra så går vi stärkta ur lågkonjunkturen, säger Anders Eklund.

Trots att många program har rejält mindre sökande än antalet lediga platser är det inte aktuellt att ställa in några program. Barn- och fritidsprogrammet har endast fyra sökande men där kommer skolan att lösa problemet genom att låta de nya eleverna läsa flera ämnen med högre årskullar.

Samhällsprogrammet har i år endast tio sökande, på 64 lediga platser.

– Vi försöker analysera orsakerna till varför det är så. Vi vet inte än vad det kan bero på men det är anmärkningsvärt låga siffror, säger Anders Eklund.

Han tror också att lågkonjunkturen kan ha spelat in i elevernas val.

Industri- och byggprogrammen har betydligt mindre sökande i år än i fjol.

– Det är inte omöjligt att alla krisskildringar bidrar till att man drar sig för att söka en utbildning som leder till jobb i en bransch i kris.

Det överlägset mest populära valet på Högbergsskolan är fortfarande fordonsprogrammet. Det är det enda programmet som har lika många sökande som lediga platser. Det förvånar inte Anders Eklund, som påpekar att det finns en starkt förankrad kultur i Norduppland, där yrkesprogrammen alltid varit de mest populära.

Mer läsning

Annons