Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ängskär lockar med servicehus

/
  • Båthund. Åttaåriga labradortiken Wilma är van vid att vara med ute på havet. ”Hon älskar att åka båt och kliver både på och av helt själv” berättar husse Roland Jansson, från Enånger, som tillsammans med frun Yvonne stannat till i Ängskär för en paus i seglatsen.
  • nYBYGGT. I kolhuset, som byggdes för två år sedan, finns konferenslokal, bastu, duschar, fullt utrustat kök, matsal, kafé och en 300 kvadratmeter stor altan mot havet med kvällssol.

Rent och gott vatten, båttoalett och nybyggda servicehus – så ska turisterna lockas till Ängskär.
– Service är a och o för att besökarna ska hitta hit och landsbygden ska överleva, säger Roine Hermansson i Ängskärs gästhamn.

Annons

På en udde på Hållnäshalvöns östra kust ligger Ängskärs havscamping och gästhamn, som båda ägs av Upplandsstift- elsen.

Ängskär Skatens fiskehamnsförening arrenderar i dag gästhamnen med kolhuset och fiskebodscampingen och Roine Hermansson, som är ordförande i föreningen, berättar att turisterna har börjat strömma till.

– Det händer massor här. Förra året installerade vi en ny båttoalett och nu har vi precis fått igång vattenreningsanläggningen, berättar Hermansson och konstaterar att det är ett stort plus att kunna erbjuda båtägarna rent och gott vatten när de lägger till.

– Ängskär är ett riktigt smultronställe. Här stannar vi alltid när vi är på väg längs kusten, allt är toppenbra, förutom att man måste ha en tiokrona för att duscha, muttrar seglaren Roland Jansson från Enånger, med glimten i ögat till Roine.

Erbjuder bröllop

Roland och frun Yvonne har stannat till för en kopp kaffe och en pratstund inne i kolhuset med makarna Marlene och Axel Lindberg.

– Här är lugnt och skönt och otroligt fint, säger Marlene Lindberg.

I kolhuset, som byggdes 2009, erbjuder föreningen konferenser, fester och gärna bröllop och förhoppningen är att bekvämligheterna i kolhuset ska locka ännu fler besökare.

Populär matservering

Så sent som förra året byggde också Upplandsstiftelsen ett helt nytt servicehus på havscampingen en bit bort. Huset som inrymmer kök, dusch, tvätt-stuga och samlingsrum har också en solfångaranläggning som ger energi till uppvärmning och varmvatten i servicehuset.

Staffan Callerud har arrenderat campingen sedan 1997.

– Vår matservering har blivit väldigt populär och omtyckt, säger han och berättar att förra årets bygge av det miljövänliga servicehuset var ett lyft för campingen.

Mer läsning

Annons