Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anlagd brand i fritidshus?

/
  • SYNVILLA. Den brandskadade sommarstugan i Västland ser från sidan som vetter mot vägen nästan oskadd ut. Men på andra sidan är det utbränt.
  • SYNVILLA. Den brandskadade sommarstugani Västland  ser från sidan som vetter mot vägen nästan oskadd ut. men på andras sidan är det utbränt.
  • SNABBT. Efter någon minut markerar Kenzo att det finns spår av brännbara vätskor i brandresterna. Till föraren Lars Ekström ger då hunden skall.
  • VID FARSTUN. Kriminlatekniker Marina Jakobsson och hennes kollega konstaterade att branden startade på en farstukvist eller i en fastu.
  • SPÅR. Brandhunden Kenzo med föraren Lars Ekström hittar efter någon minut spår av brännbra vätskor. Nu ska polisen hålla förhör med stugägarna för att se om det finns en naturlig förklaring till fyndet.

Branden i ett fritidshus i Västland på måndagen kan vara anlagd. En brandhund har markerat att det finns rester av brännbara vätskor.

Annons

Branden utbröt vid 21-tiden på måndagskvällen. Rädningstjänsterna i Tierp och Skärplinge släckte branden. Någon fara för spridning till ett närliggande förråd var det aldrig. Ingen människa skadades vid händelsen.

Polisen tekniker undersökte under tisdagen brandplatsen. Kriminalteknikerna fann ingen naturlig orsak till branden, såsom elfel. De kunde bara konstatera att den startat i en farstukvist eller hall.

– Det finns en viss misstanke om att ett brott är begånget. Det kan inte uteslutas att branden är anlagd, säger kriminaltekniker Marina Jakobsson

Efter människornas jobb var det dags för brandhunden Kenzo att med sin känsliga nos leta efter brännbara vätskor. Ihop med hundförare Lars Ekström tog han sin i spöregn an uppgiften. Efter bara några minuter gav Kenzo skall, ett tecken på att han funnit spår av brännbara vätskor. Kriminalteknikerna ska nu skicka in prov från platsen där Kenzo markerade till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). Husägarna ska också höras om de förvarade brännbara vätskor i huset.

– Lek med tanken att de haft en grill med briketter och tändvätska där det finna rester av tändvätskan kvar, säger Lars Ekström.

Hans brandhund Kenzo ät utbildad att kännda lukten av flera vätskor såsom etanol, bensin, diesel och lacknafta.

 

Kan regnet under hans sök påverka resultatet?

 

– Nej, det som kan ställa till det är om brandförsvaret använt mycket vatten vid släckningen, men erfarenheten visar att det brukar finnas rester kvar i alla fall. Lättflyktiga ämnen som aceton, etanol och isopropanol kan vara borta. Gärningsmän använder ofta inte dessa då de är svåra att hantera, de brinner med osynlig låga. De brukar använda motorbensin.

 

Mer läsning

Annons