Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna måste anlita barnvakt för att kunna jobba

/
  • Anna Andersson med sina två barn Isabel som snart fyller 6 år och Leo 4 år
  • Anna Andersson med sina två barn Isabel som snart fyller 6 år och Leo 4 år

Anna Andersson får anlita barnvakter för att kunna jobba helg. Tierps kommun erbjuder ingen barnomsorg på obekväma arbetstider.

Annons

Anna Andersson är ensamstående med sina två barn Isabel som snart fyller 6 år och Leo 4 år. Två gånger har hon fått avslag på sin ansökan om barnomsorg på obekväma tider. Anna arbetar heltid inom omsorgen på en gruppbostad, då ingår jobb varannan helg. När Anna inte har barnen, jobbar hon kvällar och helger. Annars jobbar hon dagar samt helgerna.

– Ibland åker barnen till sin pappa i England och stannar där några veckor. Då passar jag på att jobba många kvällar och helger, säger Anna Andersson.

Hennes mamma, pappa och en kompis ställer upp att vara barnvakt när Anna jobbar helg.

– Mamma har ju ett eget liv och jobbar fortfarande, och även om jag vet att de ställer upp så är det jobbigt att fråga, jag vill ju klara mig själv.

Nu måste Anna försöka hitta ett jobb på dagtid för att få vardagen att fungera. Hon trivs bra på sitt jobb på gruppboendet. Och hon har jobbat i Tierps kommun i 14 år.

– Det är stressande att behöva lägga schemat som man gör, det känns inte rätt mot arbetskollegerna. De är snälla och ställer upp, men det känns inte bra. Det är en jobbig situation att vara i. Det påverkar vardagen hela tiden. Om någon kompis ringer och vill gå ut och äta en helg. Så kan jag inte, jag måste ha barnvakterna när jag jobbar. Jag skulle vilja ha barnvakt när jag vill göra något och inte bara när jag arbetar, fortsätter hon.

– Är det verkligen bara jag som behöver barnomsorg på obekväm arbetstid i Tierps kommun? Det känns konstigt att det inte är fler i kommunen som behöver omsorg på kvällar och helger. Det finns ju många arbetsplaster i kommunen där man jobbar kväll och helg, säger Anna.

Åsa Sikberg (M) är kritisk till beslutet om avslag.

– Jag tycker inte att det är riktigt. Jag tycker jättesynd om den här mamman. Hon är till och med beredd på att åka med sina barn ganska långt i kommunen för att kunna få andra tider också.

– Jag tycker att det här är en medborgarfråga. Det ska vara rättvist. Det bli stora summor om vi får en som flyttar från kommunen pågrund av bristande barnomsorgstider.

Åsa Sikberg tycker att Barnomsorgen ska vara till för alla. Med möjlighet att kunna lämna sina barn på tider som passar föräldern.

– En föränderlig arbetsmarknad har bidragit till att det ställs högre krav på att den pedagogiska omsorgens tillgänglighet ökar, säger Åsa Sikberg (M).

Tierps kommun erbjuder ingen barnomsorg på obekväma arbetstider.

– För tillfället är det inte någon stor efterfrågan, och har inte heller varit så under åren. Efterfrågan är för liten att vi ska kunna ha barnomsorg på kvällar och helger. Vi har heller inget lagmässigt krav att vi ska tillhandahålla omsorg under dessa tider, säger Lennart Hillberg, utvecklingsledare.

Under en period, några år tillbaka i tiden, löstes barnomsorgen på obekväma arbetstider med hjälp av flera dagbarnvårdare som turades om att jobba.

– Utbildningschefen har efter en enkel kartläggning muntligen redovisat för utskottet att det i dagsläget kommer in ett par förfrågningar per år, men att behovet förväntas att öka. Då det ska byggas flera nya förskoleavdelningar i Tierps köping, kan utökade öppettider komma att aktualiseras i samband med det, säger Kenneth Gunnarsson Ordförande i Utskottet Barn och Unga.

Läs också: Tierpsbyggen bygger nytt

Läs också: Vallskoga förskolas paviljonger placeras vid Åskarbygården

Mer läsning

Annons